fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Even in de ban van de ring: werd Luc Van Looy alsnog kardinaal?

Peter Doorakkers 1 november 2022
image
Archiefbeeld: Bisschop Luc Van Looy spreekt in Rome met Belgische gedelegeerden bij de jongerensynode, in oktober 2018. Foto: CNS - Paul Haring

De Vlaamse bisschop Luc Van Looy zag eerder dit jaar af van de kardinaalsbenoeming die de paus voor hem in petto had. De bijbehorende kardinaalsring kreeg hij echter alsnog, meldt Nederlands Dagblad in een reconstructie. Werd de oud-bisschop van Gent daarmee alsnog kardinaal?

De hamvraag kon in het stuk niet definitief beantwoord worden. Ook Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni moest ND desgevraagd het definitieve antwoord schuldig blijven.

Het leek hem “een persoonlijke geste”, zoals ook Van Looy zelf het op een privézaak hield: “Het is iets tussen de paus en mij. Ik heb deze ring niet publiekelijk ontvangen en daarover hoort dus ook niet publiekelijk bericht te worden.”

Prima band met de paus

De 81-jarige salesiaan, oud-bisschop van Gent, stond eerder dit jaar op de lijst met 21 geestelijken die kardinaal zouden worden. Helemaal verrassend was dat niet: de in Rome goed ingevoerde bisschop heeft een prima band met de paus, schreef KN eerder dit jaar al in een analyse over de benoemingen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Kort daarop werd echter bekend dat Van Looy dispensatie had gevraagd en gekregen van de benoeming. Hem werd verweten als bisschop van Gent niet doortastend genoeg te hebben opgetreden in misbruikzaken.

Aangedrongen

Om te voorkomen dat slachtoffers nogmaals gekwetst zouden worden, weigerde Van Looy het kardinalaat, schreven de Belgische bisschoppen destijds in een verklaring.

Volgens het ND gebeurde dat echter nadat de Antwerpse bisschop Johan Bonny en kardinaal Jozef De Kesel er bij Van Looy op aan hadden gedrongen af te zien van de kardinaalshoed. Bonny zou de kwestie ook bij de paus zelf ter sprake hebben gebracht.

In pectore

Hoe dat ook zij, de ring die speciaal voor iedere nieuwe kardinaal gemaakt wordt, lag al klaar in een pauselijke lade. En vond intussen via de post toch zijn weg naar Van Looy, die hem volgens ND ook al enkele malen publiekelijk droeg. Ook bij de paus zelf, die de ring tijdens een recente audiëntie met salesianen zelfs kuste.

image
Paus Franciscus zegent de 20 nieuwe kardinalen die hij gecreëerd heeft tijdens het consistorie van 27 augustus 2022. Mgr. Van Looy zou hier eigenlijk ook bij aanwezig zijn, maar vroeg en kreeg op het laatste moment dispensatie. Foto: CNS - Vatican Media

In de Kerk bestaan er kardinalen in pectore, ‘geheime’ kardinalen van wie de paus de creatie niet openbaar wordt gemaakt.

Eigenzinnig

In de regel zijn dit kardinalen uit landen waar de Kerk vervolgd wordt en waar openbaarmaking hen in gevaar zou brengen. In de afgelopen halve eeuw ging het bijvoorbeeld om geestelijken in communistische landen als de Sovjet-Unie, Roemenië en China.

Zou ook Van Looy zo’n geheime kardinaal kunnen zijn? ND merkt terecht op dat de paus ook in andere situaties kardinalen in pectore kan creëren. En als er één paus niet bang is om zijn bevoegdheden eigenzinnig toe te passen, is het Franciscus wel.

‘Vriendschapsring’

Hoe spannend dat allemaal ook klinkt, zeker is er dus vooralsnog niets, zoals ND ook constateert. Soms is de meest voor de hand liggende verklaring – “een geschonken vriendschapsring” – precies dat: het meest voor de hand liggend.