Uit welke kerk of kapel verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog een beeld van de heilige Catharina van Alexandrië? Het Belgische Museum PARCUM is op zoek naar de rechtmatige eigenaar van het beeld.
De huidige bezitter wil het beeld graag restaureren en teruggeven aan de kerk waaruit het oorspronkelijk komt. Zijn grootvader was een Duitse advocaat die in de jaren veertig en vijftig werkzaam was in Nederland en België.
“De advocaat zou het beeld gekregen hebben na de Tweede Wereldoorlog als dank voor zijn bewezen diensten”, zegt Judith Delbaere, adviseur religieus erfgoed van PARCUM. Zij zoekt naar de oorspronkelijke eigenaar van het beeld. Omwille van privacyregels kunnen de namen van de advocaat of zijn kleinzoon niet vermeld worden.
Sterke aanwijzingen voor de afkomst van het beeld, zijn er eigenlijk niet. “Het werd vermoedelijk vervaardigd in een lokaal atelier. Misschien het Maasgebied, de Ardennen of Noord-Frankrijk, maar met zekerheid kunnen we dit niet zeggen”, aldus Delbaere.
Het beeld zou op z’n vroegst tussen 1650 en 1700 gemaakt zijn. Dat is te zien aan de stijlkenmerken, legt Delbaere uit. “Het leunt aan tegen de volkskunst en het is wellicht gemaakt in lindenhout.”
Er is wel bijzondere aandacht besteed aan de polychromie: een term waarmee in de kunst het gebruik van veel kleur wordt aangegeven. Door bijvoorbeeld de dikke krijtlaag, inkarnaat – een rode kleursoort – in het gezicht en de vergulding van het heft van het zwaard.
Het beeld is aan de achterzijde niet bewerkt en onbeschilderd, wat erop wijst dat het naar alle waarschijnlijkheid tegen een wand of in een nis stond opgesteld. Alle tips en suggesties zijn welkom, benadrukt Judith Delbeare.