<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Hackers laten klokken Weense kathedraal midden in de nacht luiden

KNA 17 maart 2022
image
De Stephansdom in Wenen, Oostenrijk. Foto: CNS photo - Lisi Niesner, Reuters

De klokken van de Stephansdom hebben veel inwoners van Wenen gisterennacht uit hun slaap gehouden. Midden in de nacht begonnen de klokken te luiden als gevolg van een cyberaanval.

Volgens pastoor Toni Faber van de kathedraal was het niet de eerste keer dat onbekenden geprobeerd hebben het klokkensysteem te hacken, “maar helaas wel de eerste succesvolle”.

Feestelijk luiden

Volgens het Oostenrijkse persbureau Kathpress hadden de hackers toegang gekregen tot een internetverbinding tussen de kathedraal en een in Innsbruck gevestigd bedrijf dat onderhoud op afstand verzorgt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De indringers begonnen om even na twee uur ‘s nachts met feestelijk luiden in de zuidelijke toren. Daarna lieten ze ook de klokken in de noordelijke toren afgaan. De grootste klok van de kathedraal, de ‘Pummerin’, bleef stil omdat deze niet met het internet is verbonden.

Beveiligde verbinding

Na meer dan 20 minuten kon de pastoor van de kathedraal, die ook was gewekt, het luiden uitschakelen. Woensdagmiddag werden de klokken van de gewone internettoegang gehaald en werd een beter beveiligde verbinding geïnstalleerd, aldus Faber.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.