<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Hulp gezocht bij ontcijferen hiërogliefen van pater De Greeve

Anton de Wit 25 februari 2022
image
Pater Henri de Greeve bij de KRO-radio in Hilversum in 1946. Foto: Wikipedia

Een bijzondere oproep van het Katholiek Documentatie Centrum via sociale media: het Nijmeegse instituut is op zoek naar iemand die kan helpen hiërogliefen te ontcijferen die zijn teruggevonden in het archief van radiopersoonlijkheid en hobby-Egyptoloog pater Henri de Greeve (1892-1974).

De Greeve was een ‘mediapriester’ avant-la-lettre: in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was hij een vertrouwde stem op de KRO-radio en een veelgevraagd spreker. Hoewel hij kort na zijn priesterwijding (om nooit helemaal opgehelderde redenen) de jezuïetenorde verliet en diocesaan priester werd in het bisdom Haarlem, bleef hij bekend staan als ‘pater’ De Greeve.

Moralistische spreuken

Hij richtte de Bond zonder Naam op, een soort katholieke Loesje die moralistische spreuken verspreidde op posters en kalenders – de befaamde leus ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is van zijn hand, het werd zijn lijfspreuk. In Vlaanderen bestaat deze organisatie nog altijd, in Nederland ging die op in Cordaid.

“Mogelijk bevatten de gevonden hiërogliefen zinsneden uit een Egyptische Zonnehymne uit de 14e eeuw voor Christus”

Net zo plots als hij de jezuïeten de rug toe keerde, verliet pater De Greeve in 1952 ook de Bond zonder Naam. Hij trok zich terug in een montfortanenklooster in Berg en Dal, bij Nijmegen, waar hij zich op een oude hobby stortte: egyptologie.

Zelf getekende hiërogliefen

Het Katholiek Documentatie Centrum (KDC), dat zijn archief beheert, ontving daar kort geleden een bijzondere blijk van: een fotoalbum dat hij in 1957 had geschonken aan zijn secretaresse, met het opschrift ‘Achet-Aton’ en door hem getekende hiërogliefen op de eerste bladzijde.

image
De hiërogliefen van Henri de Greeve Beeld: KDC

Via een oproep op de website en sociale mediakanalen van het KDC, hoopt dit katholieke archief van de Nijmeegse Radboud Universiteit nu een deskundige te vinden die kan helpen met het ontcijferen van de hiërogliefen.

Zonnegod

Achet-Aton was de naam van een Egyptische stad die werd gesticht door farao Achnaton in de 14e eeuw voor Christus. Hij introduceerde een vorm van monotheïsme in Egypte, dat zich focuste op de aanbidding van de zonnegod Aton. Er zijn aanwijzingen, zo schrijft het KDC, dat de hiërogliefen zinsneden bevatten van een Zonnehymne die op zijn naam staat.

Wie net als pater De Greeve geboeid is door egyptologie en kan helpen bij het vertalen van deze raadselachtige tekens, wordt opgeroepen zich te melden via info@kdc.ru.nl.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.