fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Iedereen mag voortaan snuffelen in de oude archieven van Bossche bisschoppen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 december 2020
image
Eén van de stukken uit de collectie: Besluit van de toenmalige bisschop aangaande een gehuwde inwoner uit Boxtel die gemeenschap had gehad met zijn ongehuwde dienstmeid. Foto: BHIC.nl

De handel en wandel van voornamelijk de eerste zeven bisschoppen van ’s-Hertogenbosch zijn sinds kort openlijk na te gaan. Deze week zette het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) de middeleeuwse archieven online.

In het archief zijn stukken te vinden als visitatieverslagen, wijdingsverzoeken, benoemingen en vonnissen die de bisschop persoonlijk velde in geval van zware zonden. De documenten zijn veelal in het Latijn opgesteld.

Machtsstrijd

Alles bij elkaar geeft het een goed beeld over de ontwikkelingen binnen het bisdom ’s-Hertogenbosch, die soms gepaard gingen met veel verzet en machtsstrijd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De stukken van de oude Bossche bisschoppen zijn door de jaren heen wat beschadigd geraakt. Toch wist het BHIC ze voor een belangrijk deel te digitaliseren.

Zoekfunctie

Er is een aparte database opgesteld met een zoekfunctie op persoons- en plaatsnaam die samenvattingen van de documenten oplevert.

De archieven van de bisschoppen vanaf de negentiende eeuw worden door het bisdom zelf bewaard.

De oude archieven zijn te raadplegen op www.bhic.nl.