fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Italiaanse priester viert Mis met het zeewater tot aan zijn middel

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 juli 2022
image
De Italiaanse priester Mattia Bernasconi kon op het Zuid-Italiaanse strand niet de gewenste schaduw vinden die hij zocht voor de viering van de Mis met middelbare scholieren. Hij besloot daarop de Mis in het zeewater op te dragen. Foto: Twitter

Met een opblaasbaar ligbed als altaar en gekleed in slechts een zwembroek droeg een Italiaanse priester onlangs de Mis op in de zee bij het Zuid-Italiaanse Crotone . De reacties lopen nogal uiteen: de één vindt dat gekeken moet worden of strafrechtelijk onderzoek zou moeten volgen, de ander is blij dat de Kerk zelfs het strand bereikt.

Mattia Bernasconi, een 36-jarige priester van het aartsbisdom Milaan, zei achteraf dat zijn keuze om zijn liturgische gewaden te ruilen voor een zwembroek “misschien onvoorzichtig” was. Hij beloofde het niet meer te doen, meldt persbureau CNA.

Geen schaduw

In een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera vertelde Bernasconi op 26 juli dat hij had geholpen bij een zomerkamp voor middelbare scholieren. Dit kamp, georganiseerd door de antimaffiaorganisatie Libera, duurde een week en vond plaats in Crotone, in de schoen van Italië aan de Ionische zee.

De laatste kampdag wilden ze op het strand doorbrengen. Omdat het zondag was, wilden ze daar ook de Mis vieren. Een plaats in de schaduw konden ze volgens de priester echter niet vinden. “Het was half elf in de ochtend en de zon brandde, dus besloten we om naar de enige comfortabele plek te gaan: in het water.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Mis in het water trok de aandacht van strandgangers, van wie er enkelen besloten aan de viering deel te nemen. Andere aanwezigen namen foto’s of filmden het gebeuren en zetten de beelden online.

Strafrechtelijk onderzoek

De plaatselijke hoofdofficier van justitie, Giuseppe Capoccia, zei in een reactie in de Italiaanse krant La Repubblica dat hij het voorval strafrechtelijk wil onderzoeken. Mogelijk is er sprake van het beledigen van een religie, stelt hij.

In een verklaring spreekt het aartsbisdom Crotone-Santa Severina niet over straf. Het wijst echter wel op de noodzaak van het handhaven van symbolen die nodig zijn voor de aard van de viering en het bijbehorende decorum.

‘Elk aspect van de viering moet zorgvuldig worden verzorgd’

In specifieke gevallen, ook tijdens schoolkampen, mogen Missen buiten gevierd worden, schrijft het aartsbisdom. Dit moet wel altijd in overleg met de plaatselijke kerkelijke leiders gebeuren “om elkaar te adviseren over de meest geschikte manier om zo’n Eucharistieviering uit te voeren”.

Het aartsbisdom verwees hierbij naar de recente liturgiebrief van paus Franciscus waarin hij schrijft dat “elk aspect van de viering zorgvuldig moet worden verzorgd (ruimte, tijd, gebaren, woorden, voorwerpen, gewaden, zang, muziek … ) en elke rubriek moet worden nageleefd”.

‘Een beetje naïef’

“Het was absoluut niet mijn bedoeling om de Eucharistie te bagatelliseren”, verdedigde de priester dinsdag zichzelf. “Ik verwijt mezelf dat ik misschien een beetje naïef ben.”

Hij zei geschrokken te zijn van de vele “verontwaardigde berichten” die hij ontving. De ouders van de scholieren die aan het kamp deelnamen, zouden echter volgens hem niet van streek zijn geweest.

https://www.kn.nl/donaties/

“Een dame bedankte me en vertelde me dat ze vond dat de Kerk haar zelfs op het strand had bereikt. Elke plaats is goed om het woord van de Heer te verspreiden”, zei de priester.

Opnieuw gepubliceerd

Bernasconi is kapelaan in een parochie in Milaan. De krant van het aartsbisdom Milaan heeft op verzoek van het Zuid-Italiaanse bisdom een nota over de liturgie opnieuw gepubliceerd.