fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Italiaanse ‘rebellenzusters’ uit hun orde gestuurd wegens weigering om klooster te verlaten

Luuk van den Einden 7 februari 2023
image
Het dertiende-eeuwse clarissenklooster van Ravello. Twee van de drie laatste bewoonsters zijn weggestuurd bij hun orde omdat ze bleven weigeren het klooster na sluiting te verlaten. Foto via Crux

Twee clarissenzusters uit het Italiaanse Ravello zijn door het Vaticaan uit het religieuze leven gezet vanwege verregaande ongehoorzaamheid. De zusters weigerden hun klooster te verlaten nadat dat gesloten werd.

De Italiaanse clarissenzuster Massimiliana Panza en haar uit India afkomstige ordegenoot Angela Maria Punnacka hebben het klooster in Ravello, een plaats aan de Amalfikust, inmiddels verlaten, meldt Crux.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Alleen de 97-jarige zuster Maria Cristina Fiore, die al sinds 1955 in het klooster woont, is nog aanwezig; zij wordt momenteel verzorgd door een andere zustergemeenschap, tot er duidelijkheid is over haar toekomstige woonplaats.

Laatste reddingspoging

In 2021 besloot het Dicasterie voor het Gewijde Leven dat het klooster in Ravello gesloten moest worden vanwege het kleine aantal bewoners. Van de 42 zusters die er eens woonden, waren enkel Panza, Punnacka en Fiore nog over. Het bestuur van de clarissen in Italië stemde toe met dat besluit.

Punnacka en Panza dachten daar echter anders over. In een laatste poging om hun klooster te redden, stelden ze voor om het eigendom ervan over te dragen aan het Vaticaan. Volgens hun plannen zou het kloostercomplex gebruikt kunnen worden voor liefdadigheidsprojecten, terwijl zij er zouden kunnen blijven wonen.

‘Rebellenzusters’

Het Vaticaan zag de ontvangst van het complex wel zitten, maar vond niet dat de zusters mochten blijven en schreef voor dat zij naar verschillende gemeenschappen in het land gestuurd moesten worden. Panza en Pannacka weigerden dat, waarop zij door lokale media tot ‘rebellenzusters’ werden omgedoopt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Uiteindelijk zijn beide vrouwen vanwege hun vasthoudendheid uit het religieuze leven gezet. Volgens het kerkelijk wetboek kan een lid van een religieuze orde worden weggestuurd bij “hardnekkige ongehoorzaamheid aan wettige voorschriften van oversten in ernstige aangelegenheden”.

Historische betekenis

Het stadsbestuur van Ravello heeft zich volgens plaatselijke media tegen de sluiting uitgesproken, onder verwijzing naar de historische en culturele betekenis van het dertiende-eeuwse klooster.

Na de verbanning van de twee zusters uit het klooster en uit het religieuze leven heeft een oud-burgemeester van Ravello, Paolo Imperato, tevens hoofd van een culturele vereniging, gezworen de strijd voort te zetten “om waarheid, rechtvaardigheid en waardigheid te herstellen voor de ‘ongehoorzaamheid’ van deze zusters”.

https://www.kn.nl/donaties/

Volgens lokale nieuwsmedia verblijven Panza en Punnacka momenteel bij familie van Panza in de buurt van Napels. Daar beramen ze zich over hun volgende stap.