<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Italië: volle aflaat voor ‘post-corona-pelgrims’ in heiligdommen

Catholic News Service 4 juni 2021
image
Archiefbeeld: paus Franciscus bad in 2019 in het heilig huisje van Loreto, een bekend Italiaans heiligdom. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Wie deze zomer een Italiaans heiligdom bezoekt en daar aan de gebruikelijke voorwaarden voldoet, krijgt een volledige aflaat.

De Italiaanse bisschoppen kregen van het Vaticaan toestemming om de aflaten te verlenen. Zij hopen zo meer toeristen naar het land te trekken, om de Italianen hoop te geven op een betere toekomst na de verwoestende coronapandemie.

‘Nu komt het moois’

Kardinaal Mauro Piacenza, hoofd van de Apostolische Penitentiarie (het hiertoe bevoegde Vaticaanse gerechtshof), tekende een decreet waarin toestemming werd gegeven voor het plan.

Onder de naam Ora viene il bello (‘Nu komt het moois’) wordt tussen 1 juni en 17 september een volledige aflaat verleend aan alle bezoekers van een heilige plaats in Italië. Daarbij moeten de pelgrims voldoen aan de gebruikelijke voorwaarden voor een aflaat: een afkeer van de zonde in zich dragen, te biecht gaan, de communie ontvangen en bidden voor de intenties van de paus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De pandemie te boven

De secretaris van de Italiaanse bisschoppenconferentie,  mgr. Stefano Russo, legde uit dat het idee van het toerismebureau van de bisschoppen kwam. “Het zal een goede gelegenheid zijn om hoop op te wekken” in het door corona getroffen land, denkt de bisschop.

“We komen langzaam weer boven na de donkere periode van de pandemie,” zei hij. “De woorden van Dante: Uscimmo a riveder le stelle (‘We komen er weer uit om de sterren te zien’) blijven ons bij en moedigen ons aan om onze ogen op te richten naar het oneindige, gevuld met dat licht dat ons vertrouwen in de toekomst verlicht.”

Evenementen rondom ‘hoop’

De Italiaanse bisdommen zullen overal gebedswakes, bedevaarten en sportevenementen organiseren rondom het thema ‘hoop’. Het initiatief omvat ook een ‘pelgrimsdag’ op 17 september, waarbij katholieken worden uitgenodigd om naar de belangrijkste bedevaartsplaats in hun bisdom te trekken en samen de Mis te vieren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.