<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Krijgt ook Haagse Maria een ‘functie elders’?

Sjoukje Dijkstra 1 juli 2021
image
Archiefbeeld uit 2017: Het Mariabeeld wordt, onder toezicht van de Roermondse hulpbisschop Everard de Jong, op z'n plaats gezet in de gebedsruimte van het CDA, onder meer door toenmalig CDA-Kamerlid Martijn van Helvert (in grijs pak, hurkend). Foto: Bart Maat - ANP

Door de verhuizing van de Tweede Kamer belandde zij in het rommelhok, het Mariabeeld dat in de gebedsruimte van het CDA stond. Voormalig Kamerlid Martijn van Helvert, die het Mariabeeld in 2017 meenam vanuit de Fatimakerk in Weert, verzekert dat dat maar tijdelijk is. Maria keert terug op het Binnenhof en krijgt dan een plekje in de nieuwe gebedsruimte.

In een recente fotoreportage van de Volkskrant over de verhuizing van de Tweede Kamer en de spullen die daar achterblijven, stond Maria naast een kamerplant. Naar verluidt zou het CDA – met het vertrek Van Helvert, die niet herkozen werd bij de laatste verkiezingen – geen ruimte meer hebben voor het beeld.

Tijdelijk terug naar Weert

Een storm in een glas water, want Tweede Kamerlid René Peters heeft volgens Van Helvert het voogdijschap over het beeld overgenomen. “Tijdens de verhuizing zal het beeld tijdelijk weer teruggaan naar de Fatimakerk. We willen niet dat het in de verhuizing in de verdrukking komt.”

“Dat er behoefte is aan de gebedsruimte is allang gebleken”

Dat Maria opdook in het rommelhok vindt het voormalig Tweede Kamerlid uiterst ongelukkig. Maar het verhaal dat er geen ruimte voor zou zijn, klopt niet. “Dat was natuurlijk niet zulke goede journalistiek van de Volkskrant”, lacht hij. “Katholiek Nieuwsblad belde mij tenminste even om het te checken.”

Katholieke stem in het CDA

Dan op serieuze toon wil hij katholieke lezers geruststellen dat de katholieke stem in het CDA vertegenwoordigd blijft. Hij is dankbaar met alle steun die hij zelf mocht ontvangen. Samen met Peters nam hij ook het initiatief om een gebedsruimte in de nieuwe vertrekken van de Tweede Kamer te waarborgen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook kwamen ze samen met het initiatiefvoorstel om een geestelijk verzorger in de Tweede Kamer te installeren. “De politie en het leger hebben een aalmoezenier. Waarom niet in de Tweede Kamer? Het voorstel is om priester Ad van der Helm, voorzitter van de Stichting Prinsjesdagviering, als aalmoezenier te vragen.”

Pittige job

De gebedsruimte en geestelijk verzorger zijn volgens Van Helvert nodig, omdat Kamerleden onder hoge druk werken. “Het is vluchtig werk. Er moeten veel snelle beslissingen genomen worden met gevolgen voor veel mensen. Vaak is er geen tijd voor bezinning en de media zit er kort op. Dan is het fijn dat er een fysieke ruimte is, waar ze zich kunnen terugtrekken om zich te bezinnen: Waarvoor doe ik het nou eigenlijk? Doe ik het goede? Een aalmoezenier zou dan nog bijstand kunnen verlenen of kunnen door verbinden met een geestelijk verzorger naar keuze.”

Van Helvert roept op tot gebed voor de Kamerleden. “Het is een pittige job, waarvoor gebed nodig is.”

Laagdrempelig

Dat er behoefte is aan de gebedsruimte is allang gebleken, meent hij. “In mijn tijd als woordvoerder van buitenlandse zaken, kwamen er geregeld hoogwaardigheidsbekleders vanuit het buitenland, die dan altijd de gebedsruimte wel even wouden zien om te bidden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ondanks dat hij niet verwacht hiermee ook D66’ers aan de rozenkrans te krijgen, denkt hij dat duidelijk wordt voorzien in een behoefte. “Het is laagdrempelig en dichtbij. Je kunt zo de ruimte binnen lopen, en daar Maria zien staan. Het is de eerste stap naar gebed en bezinning.”

Nieuwe stap

Van Helvert vertelt dat hij, ondanks zijn vertrek, niet helemaal weg zal zijn uit Haagse kringen. Nadat bleek dat hij niet verkozen was, nam hij gelijk de volgende stap in zijn carrière.

image
Martijn van Helvert in zijn tijd als Kamerlid. Foto: CDA

“Rooms-katholieken treuren nooit lang”, zegt hij. “De dag erna heb ik de verkiezingsbrochures bij het oud papier gedaan en ben ik een eigen bedrijf begonnen, een lobbykantoor, waarmee ik voor pleitwerk en interim werk vaak in Den Haag moet zijn.” Het netwerk dat hij opbouwde gedurende zijn politieke carrière komt hem daarbij goed van pas.

Gezinsleven

Dat hij Kamerlid-af is, zal volgens hem ook voordelen hebben voor zijn gezinsleven. “Voorheen was het altijd als ik in Den Haag was; ‘Papa is weg’. Nu is het: ‘Papa is aan het werk’. Ze zien me werken. Toen ik laatste zelf het schilderwerk rondom het huis op me nam, complimenteerden mijn kinderen me met mijn werk. Dat doet goed. Dat is het mooie aan dat je niet meer in de Kamer zit, dat dat weer kan.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.