<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Lawaai, dronkenschap en wildplassers: ook Spaans bedevaartsoord is toeristenoverlast spuugzat

Andreas Douve - KNA 20 augustus 2024
image
De belangrijkste toeristische trekpleister van Santiago de Compostela: de kathedraal op het Plaza del Obradoiro. Foto: Pedro J Pacheco - Wikimedia Commons

Overlast door toeristen: we associëren het misschien vooral met ‘feesteilanden’ als Mallorca en Ibiza. Maar ook bedevaartsplaatsen klagen er steen en been over. Voor het Spaanse Santiago de Compostela is de maat vol: decibelmetingen en torenhoge boetes moeten een einde maken aan alle geluidsoverlast.

Santiago de Compostela kreunt onder het aanhoudende massatoerisme. Voor bewoners van het wereldberoemde Spaanse bedevaartsoord zijn de grenzen van de tolerantie allang overschreden. De ergernis over het lawaai van pelgrims en gewone toeristen heeft een nieuw hoogte- of dieptepunt bereikt: in de toekomst zullen geluidsmeters worden ingezet.

Trommels en toeters

Want sommige pelgrims houden niets heilig als ze de stad in het noordwesten van Spanje binnenkomen. Je hoort ze juichen en uit volle borst zingen, zelfs in de vroegste uurtjes.

Groepen pelgrims trekken soms met trommels en toeters de stad binnen. Het lawaai weerklinkt vooral luid in de steegjes van de oude stad. Er is geen ontkomen aan voor de bewoners; ze worden beroofd van slaap en rust. En concentratie, want sommigen werken vanuit huis.

Controleurs op straat

Klachten van de bewoners werpen inmiddels vruchten af. Het stadsbestuur van Santiago de Compostela heeft aangekondigd dat er vanaf eind augustus of begin september tien ‘informatieverspreiders’ te voet het historische stadscentrum in worden gestuurd. Ze zullen herkenbaar zijn aan hun beschermende vesten, tablets en rugzakken. Ze dragen geluidsmeters bij zich, het belangrijkste onderdeel van hun uitrusting.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Hiermee controleren ze de decibelniveaus van groepen pelgrims en toeristen. Als bepaalde grenswaarden worden overschreden, worden de veroorzakers van het lawaai berispt en geïnformeerd, maar in eerste instantie niet gestraft.

Betere spreiding

Daarnaast zullen deze ‘informatieverspreiders’ bezoekers tips geven voor andere bestemmingen dan de belangrijkste, namelijk het plein van de kathedraal, het Plaza del Obradoiro. Volgens het plan zou dit de drukte hopelijk enigszins kunnen verspreiden.

Volgens een reportage op de Spaanse televisiezender Tele 5 is de maatregel goedgekeurd met een budget van iets minder dan 100.000 euro en maakt hij deel uit van een campagne getiteld ‘Fragil’.

‘Onbeschaafd gedrag’

Ondertussen worden de boetes die door de politie worden opgelegd, teruggesluisd naar de stadskas. Volgens de Spaanse krant ABC zijn er dit jaar bijna 400 mensen beboet voor “onbeschaafd gedrag” in Santiago de Compostela. Het is niet precies duidelijk of dit pelgrims, toeristen of de lokale bevolking betrof.

https://www.kn.nl/buitenland/

Er werden 202 boetes opgelegd aan mensen die betrapt werden op wildplassen. In 152 gevallen ging het om het nuttigen van alcoholische dranken in de openbare ruimte, in 31 gevallen om zingen en schreeuwen en in zeven gevallen om het ongeoorloofd gebruik van megafoons. Dit komt vooral voor bij internationale groepen toeristen. Het gebruik van headsets is eigenlijk verplicht voor tourgroepen en hun gidsen.

Prijzig

De overtredingen kunnen duur zijn: tot 750 euro voor alcoholgebruik, tussen 60 en 1.500 euro voor verschillende vormen van geluidsoverlast.

Pelgrims en toeristen moeten uit dit alles de juiste consequenties trekken, aldus het stadsbestuur: gasten worden opgeroepen om zo rustig mogelijk te genieten van de flair van Santiago – en alleen in de cafés te proosten op hun geslaagde bedevaart.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.