In Limerick in Ierland zetten drie tienerbroers Lego in als middel voor evangelisatie. Met de beroemde blokjes maakten ze een animatiefilm over het leven van de binnenkort heilige Carlo Acutis.
In de kleine plattelandsgemeente Kilcornan, in het Ierse graafschap Limerick, maakten de jongens een professionele en leerzame stop-motion animatiefilm over deze aanstaande heilige uit het digitale tijdperk.
“Wij wilden leeftijdsgenoten bereiken”, legt de 16-jarige Louis Flynn uit. “Carlo inspireerde ons alle drie enorm. Hij was een gewone tiener die van voetbal en videogames hield, maar hij had ook een diepe liefde voor de Eucharistie. Hij leefde in dezelfde wereld als wij – omringd door technologie.”
“Iedereen gebruikt technologie, maar niet iedereen gebruikt het op de manier zoals God het bedoeld heeft. Carlo gebruikte het om God te eren. Dat raakte ons echt.”
De drie broers zijn dus digitale evangelisten. Naast Louis bestaat het team uit zijn 14-jarige broer Iosaf, die “de stem en de decors van de films verzorgt”, terwijl Louis en Oliver, de oudste van 18, verantwoordelijk zijn voor “de animatie, het opnemen van alle scènes en het plannen”.
Louis doet ook de montage. “We maken onze animaties met de app Stop Motion Studio Pro en monteren ze daarna in iMovie”, vertelt hij.
Hun voltooide films zijn te zien op hun YouTube-kanaal, Fiontar Floinn, wat Iers is voor ‘Firma Flynn’. Ze maakten al vijf animatiefilms over heiligen, waaronder een over Sint-Patrick, de patroonheilige van Ierland, en een over Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe.
“Het gaat niet alleen om animatie – het gaat erom een boodschap over te brengen die ertoe doet”
“The Incredible Life of Carlo Acutis is onze meest gedetailleerde tot nu toe.” De bijna vijf minuten durende video werd in enkele maanden gemaakt en valt niet alleen op door zijn technische kwaliteit, maar ook door de krachtige evangeliserende boodschap.
Stop-motion animatie is een arbeidsintensief proces. “We hadden voor deze film veel meer decors nodig dan voor de vorige. Voor elk frame moet je de figuren een klein beetje verplaatsen – als je te veel beweegt, wordt het beeld schokkerig.”
Ook het storyboard kostte tijd: twee weken om precies te zijn. “We proberen ambitie te combineren met wat haalbaar is in Lego. Elke scène werd zorgvuldig uitgedacht.”
Hun animatie brengt het verhaal van de zalige Carlo tot leven met verrassende details en theologische diepgang – van de weergave van eucharistische wonderen, waarover Carlo een website maakte, tot het decor van Milaan, Italië.
Een leuk aspect van de video is de aanwezigheid van ‘Easter eggs’ – kleine visuele grapjes of verwijzingen voor oplettende kijkers. Zo staat er bijvoorbeeld een klein Nutella-potje op de vensterbank in Carlo’s kamer, als eerbetoon aan zijn favoriete lekkernij.
“Toen we in 2015 een iPad Mini kregen, begonnen we te experimenteren. In 2020 zijn we serieuzer met animatie aan de slag gegaan. In het begin deden we het voor de lol — zonder achtergronden, gewoon Lego-figuren op de slaapkamervloer. Toen beseften we dat Lego voor ons het ideale medium is.”
De broers volgen thuisonderwijs, en dat hielp hen om hun filmproject te realiseren. “Thuisonderwijs geeft ons de tijd en ruimte om aan dit soort projecten te werken. Er is ook minder groepsdruk; op school zouden we ons misschien drukker maken over wat anderen denken. Nu kunnen we ons richten op iets wat echt betekenis heeft voor God”, legt Louis uit.
Het maken van The Incredible Life of Carlo Acutis gaf de broers de kans om dieper te duiken in de eucharistische wonderen die Carlo promootte. “Een van de wonderen die ons verraste, was die in Argentinië. Paus Franciscus was daar destijds als aartsbisschop direct bij betrokken. Die connectie raakte ons.”
Carlo wilde graag zielen naar Jezus trekken en begon daarom eucharistische wonderen te onderzoeken. Hij was ervan overtuigd dat mensen de Mis niet zouden willen missen als ze deze wonderen kenden – zoals die van Lanciano, PoznaĆ en vele andere die door de Kerk erkend zijn. Samen met zijn ouders bezocht hij bedevaartsoorden om foto’s te maken voor de website die hij aan het bouwen was.
Carlo’s toewijding aan het Allerheiligste Sacrament inspireerde ook Louis. Hij neemt wekelijks deel aan aanbidding van het Heilig Sacrament en maakt deel uit van een dominicaanse jongerenbeweging in de stad Limerick. “We heten de Frassati Youth Club en onze patroon is de zalige Pier Giorgio Frassati. We gaan deze augustus naar zijn heiligverklaring in Rome.”
Louis hoopt dat scholen of jongerenfestivals de video over Carlo Acutis zullen gebruiken om jongeren kennis te laten maken met de eerste heilige millennial. “We willen dat de boodschap zoveel mogelijk mensen bereikt. Carlo’s verhaal maakt vooral indruk op leeftijdsgenoten.”
Over de toekomst zegt hij: “We denken altijd na over het volgende project, maar het hangt af van inspiratie en tijd. Het gaat niet alleen om animatie – het gaat erom een boodschap over te brengen die ertoe doet. We vinden het prima als anderen de video delen of vertonen. We hopen vooral dat het meer jongeren inspireert om te beseffen dat heiligheid ook vandaag mogelijk is.”
Bekijk hier de video die de gebroeders-Flynn maakten over Carlo Acutis:
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.