Wat doe je om de tijd te doden tijdens een corona-lockdown? De Amerikaan John Davisson besloot een replica van de basiliek van Washington te bouwen met Legosteentjes.
John Davisson had tijdens de coronacrisis van de een op de andere dag veel meer tijd. Hij besloot de lockdown in zijn woonplaats Washington aan te grijpen om een oude hobby weer op te pakken: Lego.
Begon hij eerst nog met een paar kant-en-klare bouwpakketten uit de plaatselijke speelgoedwinkel, al snel besloot hij replica’s te maken, te beginnen met zijn eigen huis. Maar daarna besloot Davisson de Basiliek van het Nationale Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis in Washington na te bouwen.
Davisson en zijn vrouw Amanda wonen in de buurt van de basiliek en het kerkgebouw betekent veel voor het stel.
“Ik vond het altijd al een ontzettend bijzonder gebouw”, zegt Davisson. “Als je over een van de heuvels rond Washington rijdt, zie je de basiliek liggen. Vooral ’s nachts is dat echt een prachtig gezicht.”
Zijn fascinatie voor het gebouw bracht hem ertoe de basiliek na te bouwen met Legosteentjes. “Er zitten zo veel details in het gebouw; het heeft echt een bijzondere structuur”, vertelt hij in een interview met de Catholic Standard, de krant van het aartsbisdom Washington.
In april maakte Davisson foto’s van de buitenkant van de basiliek. Om de binnenkant goed na te bouwen, maakte hij gebruik van de 3D-tour die op de website van de basiliek te vinden is. De basiliek was immers gesloten vanwege de lockdown tijdens de coronacrisis.
“Vooral de koepel was erg lastig, omdat Legosteentjes meestal rechthoekig zijn”Tweet dit!
Ook maakte hij gebruik van Studio, een digitaal ontwerpprogramma van Lego. Dat programma, legt Davisson uit, heeft een “volledig overzicht van alle steentjes en kleuren die Lego ooit heeft gemaakt. Je kunt dat gebruiken om ontwerpen te maken en steentjes te bestellen.”
Davisson: “Ik had dat programma al gebruikt om ons eigen huis na te bouwen en vond het hele proces van ontwerpen en bouwen echt heel leuk.”
Het ontwerpen van de basiliek duurde ongeveer een maand, vertelt Davisson. De schaal van de replica bepalen, zorgen dat het model stabiel genoeg was en de Legosteentjes zoeken, waren een paar van de uitdagingen waar hij tegenaan liep.
Davisson heeft de replica zo gebouwd dat het dak eraf kan worden gehaald om het interieur van de basiliek te kunnen bekijken. “Een van de uitdagingen was om dat passend te krijgen.”
De koepel van de basiliek bracht weer heel andere uitdagingen met zich mee. “Die was erg lastig, omdat Legosteentjes meestal rechthoekig zijn.” Het kostte hem meerdere dagen om de koepel na te bouwen.
De koepel was niet het enige lastige onderdeel om na te bouwen. “De rozetramen waren ook nogal een puzzel en het kostte me wat tijd om die goed te krijgen. Maar ik denk dat ze erg goed gelukt zijn en ze zien er echt mooi uit.”
Hoewel Davisson als advocaat ook tijdens de lockdown kon doorwerken, vond hij dit project een mooie creatieve tijdsbesteding in een periode waarin het sociale leven stil lag.
“Ik kan Lego aan iedereen aanraden die deze dagen naar een hobby zoekt”, zegt hij. “Het biedt eindeloos veel creatieve mogelijkheden.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.