fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Met een boordje tussen de metalshirts: Duitse kapelaan op het podium tijdens metalconcert

Luuk van den Einden 22 juni 2022
image
Kapelaan Guido Funke met Michael Rhein, de leadzanger van Funkes favoriete metalband. Foto: Instagram - Guido Funke

Een “kippenvelmoment” noemt de Duitse kapelaan Guido Funke zijn ontmoeting met metalband In Extremo. Funke mocht zelfs een nummer spelen met zijn favoriete muziekgroep en koos voor een nummer dat volgens hem bij het geloof past.

Kapelaan Guido Funke kwam vorig jaar in contact met Michael Rhein, leadzanger van In Extremo, via een parochiaan uit zijn parochie in Worbis (midden-Duitsland). Hij liet de zanger weten dat hij tijdens zijn theologiestudie eens een paper geschreven had over het Wessobrunner Gebet, een van de vroegste scheppingsgebeden, dat de band op muziek heeft gezet. Funke kreeg daarom een backstagepas voor het In Extremo-concert dat afgelopen weekend plaatsvond.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In de coulissen ontstond spontaan het plan om Funke een nummer met de band te laten spelen. De keuze viel op Frei zu sein, omdat dat volgens de kapelaan goed bij het geloof past: “God heeft ons geschapen uit vrijheid en spoort ons aan om vrij te zijn als mensen.”

Opvallend

Funke stond het metalnummer in zijn priesterhemd te zingen en was dus als priester herkenbaar. Zijn kledingkeuze was in principe gewoon een praktische overweging: “Ik heb bijna alleen maar zwarte broeken en hemden. Uitgebreid shoppen is niet aan mij besteed.”

Daardoor viel hij natuurlijk op ten midden van een langharig, in metalshirts gehuld publiek. De kapelaan vindt het echter ook belangrijk dat mensen buiten een kerkelijke setting kunnen zien wie hij is en waar hij voor staat. “Ik blijf wat ik ben: een priester van de katholieke Kerk, in voor- en tegenspoed.”

Kerk kan ook cool zijn

De priester kreeg tijdens het concert dan ook meerdere keren de vraag of hij echt een priester was. “Veel mensen zeiden dat ze het mooi vinden dat een priester dat durft, dat de kerk ook cool kan zijn”, vertelt hij. “Ik heb eigenlijk alleen maar positieve ervaringen gehad. Het meest ontroerende vond ik dat een lid van In Extremo mij vroeg voor de band te bidden.”

“Als priester ben ik ook een mens en kan ik ook fan zijn, wat door mijn priesterschap heen mag schijnen”, vervolgt hij. “Het maakt me geen ander mens, ook al heb ik een ‘ongebruikelijk’ beroep. Ik ben me er ook van bewust dat als ik naar concerten ga, dat in het begin verbaasde blikken oproept.”

Metal in de preek

Funke gebruikt teksten van In Extremo en andere metalbands ook in zijn pastorale werk. Met een goede uitleg kan een metalnummer prima in een preek ter sprake komen, vindt hij, of een rol spelen in jongerencatechese. “In een van mijn vormselcursussen heb ik met de jongeren nagedacht over het lied Frei zu sein, wat het betekent en waar er parallellen zijn tussen de opvatting van populaire muziek en de opvatting van de Kerk.”

https://www.kn.nl/donaties/

Vooral teksten van In Extremo lenen zich daar goed voor: de band verwijst vaak naar religieuze thema’s als het Ave Maria en het Wessobrunner Gebet. Het logo van de band bevat ook een kruis. “Ik denk dat de teksten van veel Duitse metalbands zeer diepgaand zijn”, zegt Funke. “Ze zijn niet oppervlakkig, ook al is natuurlijk niet elke tekst geschikt voor jeugdwerk. De Kerk kan soms saai zijn voor jongeren, en deze benadering maakt alles een beetje losser.”

Bron: katholisch.de