<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Nieuw Vaticaans tijdschrift nodigt wetenschappers uit – óók ‘beginners’ en ‘vernieuwers’

Carol Glatz - CNS 8 september 2022
image
Kardinaal José Tolentino Calaca de Mendonca leidt paus Franciscus rond in de Vaticaanse Bibliotheek, tijdens een plechtigheid in november 2021. Foto: CNS - Vatican Media

De Vaticaanse Bibliotheek, een van ‘s werelds oudste bibliotheken, heeft een nieuw wetenschappelijk tijdschrift gelanceerd. Het instituut hoopt daarmee kwalitatief hoogwaardig onderzoek, dialoog tussen culturen en het delen van kennis met betrekking tot de collectie van de bibliotheek te bevorderen, aldus kardinaal José Tolentino de Mendonca, bibliothecaris en archivaris van het Vaticaan.

The Vatican Library Review “ambieert een aantrekkelijke plaats te zijn voor het publiceren van hoogkwalitatief, peer-reviewed onderzoek door actief bijdragen te ontvangen en uit te zetten”, schrijft de kardinaal in een editorial in het eerste nummer van het tijdschrift. Het redactioneel artikel werd op 7 september opnieuw gepubliceerd in de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano.

Tweeledig streven

De kardinaal nodigt geleerden uit om hun bijdragen in te zenden, en voegt eraan toe dat hij hoopt dat lezers elk artikel zouden bestuderen, ongeacht hun persoonlijke interessegebied, en “zich bij ons zouden aansluiten in dit tweeledige streven van wetenschappelijke nauwkeurigheid en interculturele dialoog”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In het eerste nummer staan onder meer artikelen over een ongepubliceerde verluchte codex uit Catalonië in de Vaticaanse bibliotheek en een boekje over ‘kabbalistische vormen’ uit de Italiaanse Renaissance.

Opgericht in 15e eeuw

De Vaticaanse Bibliotheek werd opgericht door paus Nicolaas V in de 15e eeuw en behoort toe aan de paus. Paus Leo XIII besloot eind 19e eeuw echter dat de bibliotheek beter toegankelijk moest zijn voor de academische wereld.

image
Eén van de vele schatten uit de Vaticaanse Bibliotheek: een 15e-eeuwse illustratie van de hel van Dante door Renaissance-schilder Sandro Botticelli. Foto: CNS - Vaticaanse Bibliotheek

De Vaticaanse bibliotheek herbergt ongeveer 80.000 manuscripten, bijna 1,6 miljoen boeken, ongeveer 8.400 incunabelen (boeken en pamfletten gedrukt vóór 1501) en verzamelingen munten en penningen.

Grootscheepse renovatie

De missie van de bibliotheek, zo schrijft kardinaal Mendonca in zijn hoofdartikel, is “haar voortdurend groeiende schatten te conserveren en dit erfgoed te delen met de academische wereld”. De bibliotheek “is altijd een plaats van onderzoek geweest en een actieve gastheer voor samenwerking”.

In de loop der jaren heeft de bibliotheek een grootscheepse renovatie ondergaan om haar faciliteiten veiliger te maken en aan de moderne normen aan te passen. De boeken werden voorzien van microchips om ze beter te kunnen traceren en identificeren; de collectie werd verder gedigitaliseerd en reproducties online aangeboden.

‘Innovatieve bijdragen’

Het tijdschrift – dat tweemaal per jaar in druk en online wordt uitgegeven door de academische uitgeverij Brill –  is op zoek naar “innovatieve wetenschappelijke bijdragen” met peer-review om de kennis, inzichten en ontdekkingen van elke geleerde te laten zien.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Met inbegrip, zo voegt de kardinaal daar nadrukkelijk aan toe, van “beginnende onderzoekers” en degenen wier werk “misschien niet netjes past” in meer gevestigde tijdschriften.

Meertalig

Het tijdschrift aanvaardt werk geschreven in het Engels, Duits, Frans en Italiaans en kan kortere artikelen, verslagen van conferenties, boekbesprekingen en samenvattingen van voltooide dissertaties omvatten, zo meldt de uitgever.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.