Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgelopen week tbs met dwangverpleging geëist tegen Rafaël N. (56) uit Maastricht, die bekendstaat om zijn obsessieve verzameling van bidprentjes. Volgens het OM is dit de enige manier om een verandering in zijn gewelddadige gedrag te realiseren.
Zijn strafblad telt achttien pagina’s, waarvan de helft betrekking heeft op zaken die nog niet definitief zijn afgerond, omdat hij elke juridische mogelijkheid benut om in beroep te gaan. Gisteren moest hij opnieuw voor de rechtbank in Maastricht verschijnen, zo meldt De Limburger.
Deze keer is hij aangeklaagd voor diefstal met geweld, het bedreigen van een jonge vrouw en het besmeren van een brievenbus met uitwerpselen, allemaal om aan bidprentjes te komen.
Een van de agenten in de zaak van de diefstal kent N. al sinds 1999, zoals de officier van justitie vertelde. Sindsdien heeft N. regelmatig in aanraking gestaan met justitie. Hij is onder andere veroordeeld voor het bedreigen van mensen die hem geen bidprentje wilden geven, maar ook voor het belagen en aanvallen van slachtoffers, en voor (pogingen tot) oplichting.
De laatste reeks incidenten leidde tot zijn arrestatie in december vorig jaar, nadat hij een 76-jarige vrouw een vuistslag in haar gezicht had gegeven. Ze weigerde hem een bidprentje van haar overleden partner te geven. Ook zou hij een fotolijstje van haar tafeltje hebben gestolen.
Tijdens zijn arrestatie beroept N. zich altijd op zijn zwijgrecht tegenover de politie, maar voor de rechtbank praat hij wel uitgebreid. Hij ontkent echter alles.
De verdachte werd voor de vierde keer onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar aangezien hij daar opnieuw niet goed meewerkte, kwamen de gedragsdeskundigen niet tot een definitieve diagnose. Wel stellen zij vast dat er duidelijk iets mis is met N. en adviseren zij tbs met dwangverpleging ter bescherming van de maatschappij, omdat de kans op herhaling zeer groot wordt geacht.
Eerder werd N. al tbs met dwangverpleging opgelegd, maar dat had geen effect. Hij ging door met zijn obsessieve gedrag. De officier van justitie hoopt dat hij zich deze keer wel zal openstellen voor behandeling: “Hij zal niet stoppen met het terroriseren van zijn omgeving. Dit is de enige manier om een ommekeer te kunnen bewerkstelligen.”
N.’s advocaat, Martin Iwema, beschuldigt justitie van tunnelvisie en stigmatisering. Volgens hem is er geen bewijs tegen zijn cliënt en moet N. worden vrijgesproken. De rechtbank doet op 27 november uitspraak.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.