<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Op berenjacht? Vlaanderen gaat in mei op #Mariajacht

Sanne Gerrits 11 mei 2020
image
Een van de vele Mariabeelden van Groot-Glabbeek Foto: kerkenglabbeek.wordpress.com

In Vlaanderen verzon een parochie een nieuwe variant op de ‘berenjacht’: op een groot aantal plaatsen kan men nu Mariabeelden zoeken.

Ook bij omroep VRT hebben ze het idee van de parochie van Glabbeek gezien en gedeeld. Parochiecoördinator Gert Janssens kwam op het idee na het lezen van een bericht op Kerknet over de Mariazoektocht in Brugge. IJD Brugge maakte daar in het verleden de zoektocht Maria @ the city, waarbij Mariabeeldjes in de Brugse binnenstad gezocht konden worden.

‘Meimaand, Mariamaand’

Toen in Glabbeek overal knuffelberen achter de ramen verschenen, was een en een twee. “Ook in Groot-Glabbeek zie je overal beertjes staan”, vertelt  Janssens. De beren kunnen door kinderen tijdens een wandeling gezocht worden.  “Maar ik denk dat die berenjacht wat passé is. En omdat we nu in de meimaand zitten, voor katholieke gelovigen een heel belangrijke maand, Mariamaand, lanceren we het idee om Mariabeelden te spotten.”

Alternatief voor de meibedevaart

“Nu de meibedevaarten vanwege de coronamaatregelen zijn geannuleerd, kan het een kans zijn om Mariabeelden te ontdekken”, zegt hij. In Brugge kan dit vanuit huis via Google Maps. Daar alleen zijn al zo’n driehonderd Mariabeelden te spotten.

De omgeving van Glabbeek doet daar niet erg voor onder, met zo’n tweehonderd Mariabeelden. “Je ziet ze op de hoek van de straat, ingewerkt in een gevel, in een boom of in een kapelletje”, zegt Janssens. “Net zoals bij de berenzoektocht kan je er een wandel- of fietstocht van maken met het gezin. En wie wil, mag gerust zelf thuis een beeldje achter zijn raam zetten.”

‘Ook fijn voor Maria!’

Onder de hashtag #Mariajacht kan men op sociale media een foto van een gevonden beeldje delen met anderen. In Glabbeek hebben al verschillende mensen foto’s gepost in een facebookgroep voor inwoners van de gemeente. Janssens: “Het heeft heel wat media-aandacht gekregen… Ook fijn voor Maria!”

Inmiddels zijn er in verschillende Vlaamse plaatsen Mariaspeurtochten georganiseerd, zoals in Oudenburg, Ruiselede, Groot-Veurne, Avelgem/Sint Denijs, een kappelletjeswandeling tussen Sint-Lodewijk en Vichte, Vichte en Ingooigem, Lauwe, Sint-Michiels-Sint-Andries, en Polders-Oostkust.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.