<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Oudste zuster ter wereld viert 116e verjaardag

KN Redactie 13 februari 2020
image
Foto: Daniele Levis Pelusi - unsplash.com

Dinsdag was een memorabele dag voor de op één na oudste vrouw ter wereld: zuster Lucille Randon vierde haar 116e verjaardag.

De Française, wier kloosternaam Soeur André luidt, is daarmee volgens kerknet.be niet alleen de oudste vrouw van Frankrijk, maar ook de oudste religieuze en de op een na oudste vrouw ter wereld. Alleen de Japanse Kane Tanaka is nog ouder. Zij zag op 2 januari 1903 het licht en vierde begin dit jaar dus haar 117e verjaardag.

Op haar negentiende gedoopt

Lucille Randon werd op 11 februari 1904 geboren in Alès. Het was niet evident dat zij zuster zou worden, schrijft kerknet.be: ze werd pas in 1923, op negentienjarige leeftijd, gedoopt. Op haar veertigste, in 1944, werd ze novice in het klooster van de Zusters van Liefde in de Rue du Bac in Parijs.

Ze werkte in ziekenhuizen, waar weeskinderen en bejaarden verzorgde en nachtzuster was. Van 1979 tot 2009 woonde en werkte Soeur André in een bejaardentehuis. Sinds 2009 woont de religieuze in het bejaardentehuis Sainte-Catherine Labouré in Toulon aan de Middellandse Zee.

Tien pausen en twee wereldoorlogen

De zuster maakte in haar lange leven het nodige mee, becijferde het Oostenrijkse persbureau kathpress.at: tien verschillende pausen, twee wereldoorlogen (inclusief de Duitse bezetting tijdens de tweede) en drie Franse republieken.

Rond haar vorige verjaardag gaf ze volgens het persbureau een interview, waarin ze onder meer vertelde over haar in 2018 overleden tweelingzus: “Ze roept mij, ze trekt mij. Bidt u voor mij dat de goede God mij niet meer te lang laat wachten. Hij overdrijft.”

Bronnen: kerknet.be, kathpress.at

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.