fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Pater Nikolai Doebinin is benoemd tot hulpbisschop van Moskou. Screenshot: YouTube.com - TVKANA
Opmerkelijk

Paus benoemt eerste etnisch-Russische bisschop in meer dan een eeuw

William Immink 7 augustus 2020

Voor het eerst in de recente geschiedenis is een etnische Rus tot katholiek bisschop benoemd. Nikolai Doebinin gaat als hulpbisschop van Moskou aan de slag in het noordwestelijk deel van Rusland.

Aartsbisschop Paolo Pezzi van Moskou is blij dat paus Franciscus Doebinin benoemd heeft. Hij wachtte al langere tijd op de benoeming van een hulpbisschop, want de behoefte is er al jaren. “Een hulpbisschop is een verrijking voor het bisdom”, aldus Pezzi

‘Bisschopsambt is een dienstwerk’

Voor Nikolai Doebinin kwam het nieuws onverwacht, maar hij accepteerde de benoeming graag. “Mijn benoeming tot bisschop is niet verbonden aan enige prestatie, noch is die een persoonlijke beloning van de paus. Nee, het bisschopsambt is geen beloning, maar een dienstwerk.”

Ook hij zegt dat het uitgestrekte bisdom een hulpbisschop goed kan gebruiken. “Het bisdom beslaat immers het hele noorden van het Europese deel van Rusland. Dit is een groot gebied.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Klooster in Sint-Petersburg

Doebinin is nu nog gardiaan van een franciscanenklooster in Sint-Petersburg en zal in oktober aantreden. Vooralsnog blijft hij wonen in de stad aan de Neva: zijn werk als bisschop zal namelijk gericht zijn op het noordwesten van Rusland en de Russische enclave Kaliningrad. Hij verwacht meer te gaan reizen tussen Sint-Petersburg en Moskou, maar ook naar veel Russische regio’s.

Priester sinds het jaar 2000

Nikolai Doebinin werd geboren op 27 mei 1973 in de stad Novosjachtinsk. Hij studeerde enkele jaren filologie en trad in 1994 in bij de minderbroeders conventuelen, een tak van de franciscanen.

Zijn eeuwige geloften legde hij op 3 oktober 1998. Op 24 juni 2000 werd Doebinin in de Moskouse kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis priester gewijd.

Renaissance van de Kerk in Rusland

Het feit dat Doebinin de eerste Rus in minstens een eeuw is die op een dergelijke positie benoemd is, is bijzonder. Het is een teken van de renaissance van de katholieke Kerk in Rusland die haar plek heeft ingenomen in het overwegend Russisch-orthodoxe land.

Vier bisdommen

Katholieken maken minder dan 1 procent van de Russische bevolking uit. Het uitgestrekte land telt drie bisdommen en een aartsbisdom.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.