fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Paus Franciscus trakteert gevangenen in Rome op ijs

Catholic News Agency 9 september 2021
image
Het is heet in Rome; daarom heeft paus Franciscus gedetineerden in de stad op ijs getrakteerd. Foto: CNS photo - Guglielmo Mangiapane, Reuters

Paus Franciscus heeft 15.000 ijsjes aan Romeinse gedetineerden geschonken. Momenteel gaat de Italiaanse hoofdstad gebukt onder nazomerse hitte met temperaturen boven de dertig graden.

Kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijke aalmoezenier, heeft de ijsjes naar de gevangenissen Regina Coeli en Rebibbia gebracht. Het Bureau voor Pauselijke Liefdadigheidswerken, dat namens de paus aan goede werken doet, laat in een persbericht weten dat het in de zomermaanden “kleine gebaren van evangelisatie” heeft gedaan “om hulp en hoop te schenken aan de duizenden gedetineerden in Rome.”

Werken van barmhartigheid

Het Bureau richtte zich deze zomer nadrukkelijk op het uitvoeren van werken van barmhartigheid omdat gaarkeukens en liefdadigheidsinstellingen in Rome hun activiteiten moesten beperken vanwege het coronavirus.

“Daarom hebben we, zoals elk jaar, groepjes daklozen naar zee of naar Castel Gandolfo gebracht voor een ontspannen middag en avondeten in een pizzeria”, aldus het Bureau. Castel Gandolfo is het pauselijke zomerverblijf, al blijft paus Franciscus in de zomermaanden op zijn post in Rome.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Bureau voor Pauselijke Liefdadigheidswerken zette zich deze zomer ook in voor de aanvoer van medicijnen en medisch materieel naar ontwikkelingslanden. “In augustus is een medische scanner van een half miljoen aangeschaft voor Madagaskar. We hebben twee miljoen euro uitgetrokken voor de bouw en verbetering van ziekenhuizen in drie Afrikaanse landen.”

Voeten wassen

In 2015 waste paus Franciscus op Witte Donderdag de voeten van gedetineerden uit Rebibbia. Drie jaar later deed hij dat voor gevangenen uit Regina Coeli.

Afgelopen juni ontving hij een twintigtal gedetineerden van de licht beveiligde afdeling van Rebibbia. Samen met de gevangenisdirecteur en de gevangeniskapelaan bezochten ze de Vaticaanse Musea, die sinds mei weer open zijn voor het publiek.