<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Paus Franciscus verbiedt tatoeages in het Vaticaan na eerder advies om van ze te leren

Redactie Crux 1 juli 2024
image
De hand van een christelijke pelgrim wordt getatoeëerd in de Oude Stad van Jeruzalem op deze archieffoto uit 2018. Foto: CNS - Debbie Hill

Nieuwe regels verbieden tatoeages en piercings voor werknemers in het Vaticaan. In 2018 drong paus Franciscus er bij de kerk op aan om niet “bang” te zijn voor de tatoeages die veel jonge mensen dragen.

Hij zei dat priesters er juist van kunnen leren omdat ze vaak iets belangrijks communiceren over de persoonlijkheid van de drager. “Het is belangrijk om niet bang te zijn. Bij jongeren moet je nooit bang zijn. Nooit”, zei de paus toen.

Het blijkt echter dat de schijnbaar goedaardige kijk van de paus op tatoeages zich niet uitstrekt tot zijn eigen personeel. Nieuwe regels voor werknemers van de Sint-Pietersbasiliek, uitgevaardigd op 29 juni, bepalen dat personeel geen zichtbare tatoeages of piercings mag hebben en theoretisch geschorst kunnen worden als ze dat wel doen.

Voorbeeldig gedrag

De nieuwe bepalingen maakten deel uit van een tweetal nieuwe statuten die op zaterdag, de feestdag van de heilige Petrus en Paulus, werden vrijgegeven. Het ene regelt de Fabbrica di San Pietro, wat de administratie van de basiliek betekent, en het andere het ‘kapittel’, dat verwijst naar een groep gepensioneerde priesters die assisteren bij het liturgische en sacramentele leven.

https://www.kn.nl/vaticaan/

De nieuwe regels vereisen onder andere dat medewerkers van de basiliek zich “binden aan de principes van voorbeeldig religieus en moreel gedrag”, waaronder niet samenwonen buiten het huwelijk. Werknemers mogen geen strafblad hebben en moeten zowel gedoopt als gevormd zijn in de katholieke Kerk. Ze moeten ook een brief van een pastoor overleggen die getuigt van hun goede reputatie.

‘Verboden activiteiten’

De regels gelden voor alle werknemers van de basiliek. Hieronder vallen niet alleen de artistieke experts en architecten, maar ook de zogenaamde Sampietrini – arbeiders die routineonderhoud en -werkzaamheden uitvoeren.

Daarnaast is het personeel ook verboden om “deel te nemen aan activiteiten of rally’s bij te wonen die ongepast zijn voor een Vaticaanse werknemer”. De meeste waarnemers nemen aan dat deze bepaling, tenminste gedeeltelijk, verwijst naar evenementen zoals de Gay Pride die op 15 juni in Rome werd gehouden.

Eed van loyaliteit

Op een ander front hebben de nieuwe regels ook betrekking op de chronische lekken die het Vaticaan de afgelopen jaren hebben geteisterd en die hebben geleid tot twee afzonderlijke schandalen die bekend staan als ‘Vatileaks’.

Bij indienstneming wordt van personeel verwacht dat zij tegenover een van de oversten van de basiliek een geloofsbelijdenis of een eed van loyaliteit afleggen, inclusief de belofte om het zogenoemde ‘geheim van het ambt’, wat doorgaans vertrouwelijkheid betekent, te bewaren.

Geen nepotisme

Werknemers mogen ook geen interviews geven aan mediakanalen zonder toestemming en geen informatie bekendmaken die onder het “pontificale geheim” valt. Ze mogen geen buitenstaanders uitnodigen op hun werkplek en geen “originele documenten en fotokopieën of elektronische kopieën en ander archiefmateriaal” verwijderen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

In wat neerkomt op een vrij duidelijke breuk met eerdere Vaticaanse praktijken, ontmoedigen de regels ook nepotisme. Ze verbieden het aannemen van naaste bloedverwanten van huidige werknemers zonder de uitdrukkelijke toestemming van de kardinaal die de leiding heeft over de basiliek.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.