fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Paus nodigt armen uit naar circus, dierenrechtenorganisatie boos

Redactie Crux 13 februari 2023
image
Tijdens de circusvoorstelling bood Krajewski zich vrijwillig aan om op de grond te gaan liggen en een olifant over hem heen te laten lopen, om te laten zien hoe goed getraind het dier was. Screenshot van het Italiaanse TG3-journaal

Pauselijke aalmoezenier Konrad Krajewski dacht het goede te doen toen hij een groep armen meenam naar een circusvoorstelling met olifanten. Maar de Poolse kardinaal krijgt nu de wind van voren van een dierenrechtenorganisatie die wijst op de uitbuiting van circusdieren.

Op zaterdag organiseerde Krajewski een uitje voor meer dan 200 armen en gemarginaliseerden in Rome, waarbij hij ze meenam naar een voorstelling van het Rony Roller circus, een beroemd spektakel in de Eeuwige Stad, met muzikale optredens, clowns, trapezeartiesten, dierentemmers en jongleurs. De uitnodiging werd gedaan op verzoek van paus Franciscus.

Van daklozen tot krakers

Voor de voorstelling waren vluchtelingen, daklozen, gevangenen, gezinnen met kinderen uit Oekraïne, Syrië, Congo en Soedan uitgenodigd, maar ook krakers uit verschillende bezette gebouwen in Rome, allen vergezeld van een aantal vrijwilligers, onder wie zusters van Moeder Teresa.

Het evenement maakte deel uit van een bijzondere wens van Krajewski. De kardinaal wil niet alleen materiële hulp te bieden aan de armen, maar ook mogelijkheden voor ontspanning en amusement. Afgelopen zomer vervoerde de kardinaal met een busje een kleine groep daklozen uit de omgeving van het Vaticaan naar een nabijgelegen strand om daar te surfen en pizza te eten.

Klachten

Tijdens de voorstelling van zaterdag bood Krajewski zich vrijwillig aan om op de grond te gaan liggen en een olifant over hem heen te laten lopen, om te laten zien hoe goed getraind het dier was.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het uitje leek een succes. Maar niet eens 24 uur later werden Franciscus en de Poolse kardinaal geconfronteerd met een klacht van een Italiaanse dierenrechtenorganisatie, die zich onder andere keert tegen het gebruiken van dieren in in circusvoorstellingen.

Respect voor de natuur

“Ik betreur het dat de paus op de een of andere manier een circus met dieren sponsort”, zei voorzitter Massimo Comparotto in een verklaring.

“De paus heeft vaak het belang van meer respect voor de natuur uitgesproken, vooral in de encycliek Laudato Si”, aldus Comparotto. “Deze keuze lijkt in tegenspraak met zijn zogenaamde ecologisch magisterium. Het zijn dieren die gedwongen worden tot een leven dat tegen de natuur ingaat.”

Niet aan de kant van de dieren

Comparotto heeft ook kritiek op het feit dat paus Franciscus geregeld circusartiesten ontvangt in het Vaticaan, die “dieren in gevangenschap houden en hen in de rol van clowns dwingen”: “Dit is een paus die niet bepaald aan de kant van de dieren staat.”

Door de jaren heen zijn circusartiesten vaak te gast geweest op Vaticaanse evenementen. Paus Franciscus verwelkomde er zo’n 6000 tijdens het Jubileum van Barmhartigheid in 2016. In datzelfde jaar sponsorde hij ook een speciale voorstelling van Rony Roller voor 2000 armen en daklozen, die opende met een lied van een Spaanse zanger die zelf ooit dakloos was geweest.

https://www.kn.nl/abonnementen/


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21