fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Plebaan zegent shirts en spelers FC Den Bosch: ‘Garantie tot aan de kerkdeur’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 4 augustus 2022
image
Plebaan Vincent Blom besprenkelt spelers en staf van FC Den Bosch met wijwater. Foto: Wim Koopman - imoose.nl

Niets lijkt een succesvol voetbalseizoen voor FC Den Bosch nog in de weg te staan: de nieuwe tenues zijn dinsdag in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch gezegend. Ook ontving het team zelf een zegen voor het nieuwe voetbalseizoen van plebaan Vincent Blom.

De Brabantse club kwam niet zomaar naar de Sint-Jan: op de nieuwe shirts die begin juli werden gepresenteerd staat één van de beelden van de buitenzijde van de Sint-Jan afgebeeld, samen met de lijfspreuk van de club ‘met heel mijn hart’. Daarnaast is het lijnenspel van de gotische ramen van de kathedraal in de shirts geweven.

Middenstip

Wat onwennig kwamen de spelers dinsdagmiddag aan het einde van de Eucharistieviering naar voren. “Dat is weer eens iets anders dan op de middenstip staan. Jullie staan nu recht onder een andere middenstip, jullie staan onder het alziend oog”, verwelkomde plebaan Vincent Blom het elftal en de staf van FC Den Bosch.

Blom zei het mooi te vinden dat het elftal gekleed in op de Sint-Jan geïnspireerde tenues gaat, juist in het jaar dat de kathedraal achthonderd jaar bestaat. En ook al is hij een geboren Utrechter die “is opgegroeid met een andere FC”, toch is hij na zijn vele jaren in Den Bosch “blij” de spelers te ontvangen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Al snel bleek overigens niet iedereen op de ‘andere middenstip’ te staan. Drie spelers kwamen vertraagd de kathedraal binnenlopen en haastten zich om zich bij de rest van het elftal te voegen. “De wissels”, grapte de plebaan. “Welke spelers gaan eraf?”

‘Met heel je hart’

Blom sprak vervolgens het complete elftal toe. Hij zei dat het “heel mooi is om zegen te vragen over de kleding, maar meer nog om zegen te vragen over het spel dat jullie spelen. Dat sport of voetbal mag verbroederen en mensen bij elkaar mag brengen. Dat is heel belangrijk”.

Het elftal speelt hier de hoofdrol in, benadrukte hij. “Ik wens jullie toe dat er verbroedering en saamhorigheid zal zijn. Letterlijk met heel je hart er zijn voor elkaar.”

Kampioen

Natuurlijk wenst de plebaan het team ook goede resultaten toe. Met een tenue waarop elementen van de Sint-Jan zijn afgebeeld “kan het niet anders dan dat jullie dit jaar heel hoog eindigen”, zei Blom. Maar, voegde hij eraan toe, “garantie tot de kerkdeur”.

Na het lezen van een kort fragment uit een brief van Paulus legde de plebaan uit dat het allerbelangrijkste is om “de eerste prijs van het leven te halen. Dan ben je een echte kampioen”.

Bidden bij Maria

Na de zegening liepen de mannen naar Maria, de Zoete Moeder van Den Bosch om daar een kaarsje aan te steken en in stilte te bidden. Al eerder werd Maria’s bijstand gevraagd voor de FC: eind 2020 kreeg de Bossche voetbalclub al een Mariakapel bij stadion De Vliert.