fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Priester zegent Libanon vanuit de lucht tegen coronavirus

Peter Doorakkers 10 maart 2020
image
Alle zegen komt van boven: priester Majdi Allawi zegent Libanon vanuit een vliegtuig. Foto: CNA - Patric Baz/AFP via Getty Images

De maronitisch-katholieke priester Majdi Allawi zegende dit weekeinde vanuit de lucht boven Beiroet zijn vaderland Libanon. Dat deed hij op een bijzondere wijze.

Allawi nam zaterdag een monstrans mee een vliegtuigje in, meldt persbureau AFP. In de monstrans bevond zich het Allerheiligste (de hostie die katholieken aanbidden als het Lichaam van Christus). Vanuit de lucht boven de hoofdstad Beiroet zegende de priester daarmee Libanon.

Bescherming tegen coronavirus

Volgens AFP was het zijn manier om iets te doen aan de financiële crisis in zijn land. Ook hoopt Allawi dat de zegen de Libanezen beschermt tegen het oprukkende coronavirus.  Libanon telde zondag 32 bevestigde gevallen van besmetting met het virus.

Op zijn elfde katholiek geworden

Allawi was toch al een opvallende geestelijke. Hij is afkomstig uit een sjiitisch-islamitische familie, maar besloot op zijn elfde katholiek te worden. Hij werd priester in de maronitische Kerk, een oosterse Kerk die in eenheid met Rome is en met name in Libanon sterk vertegenwoordigd is.

image
Allawi, net voor het opstijgen. Foto: CNA - Patric Baz/AFP via Getty Images

In Libanon is Allawi vooral bekend vanwege zijn werk voor drugsverslaafden en de armen.

Na zijn priesterwijding begon hij de stichting Bonheur du Ciel (‘Vreugde van de hemel’), die zich inzet voor jonge drugsverslaafden. Ook begon hij een restaurant voor de armen.

Libanons nationale heilige greep in

Dat hij überhaupt deze zegen nog kon doen, is te danken aan een bijzondere gebeurtenis. In 2014 wilde de priester een nier afstaan aan een zieke. Medisch onderzoek wees echter uit dat hij een virus onder de leden had, dat hem doodziek maakte.

Maanden later bleek hij genezen, zonder dat daarvoor een sluitende medische verklaring kon worden gegeven. Allawi zelf stelt dat hij genas door ingrijpen van Libanons nationale heilige, Sint-Charbel Makhlouf. Kort voor zijn genezing was zijn zoon – maronitische priesters mogen huwen – bij Charbels graf gaan bidden voor zijn vader.

‘In 2014 werd ik opnieuw geboren’

In een interview met aleteia.fr zei Allawi daarover: “Op 15 augustus 1981 werd ik voor het eerst in de Geest als christen geboren, dat was de dag van mijn doop. Op 15 augustus 2014 werd ik opnieuw geboren, door de gave van de genezing die de heilige Charbel me heeft verleend.”