<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Proeven van de Middeleeuwen: pauselijke universiteit patenteert eeuwenoud bierrecept

Peter Doorakkers 6 januari 2021
image
Foto: CCBY Eliška Zeisková

Van de Middeleeuwen proeven? Een pauselijke universiteit in het Poolse Krakau maakt het mogelijk: docent Slawomir Dryja heeft een recept voor bier gepatenteerd dat volgens hem voor 90 procent gelijk is aan het witbier dat middeleeuwse inwoners van Krakau nuttigden.

Dryja zei tegen Radio Krakau te hopen dat het Piwo Krakowskie Białe – ‘Krakaus witbier’ – vanaf april beschikbaar is voor de hedendaagse bierdrinker. Het wordt gemaakt in samenwerking met een lokale brouwerij.

Thuisbrouwer

De 56-jarige archeoloog Dryja werkt voor de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II en is een expert in de geschiedenis van brouwen. Hij maakt al bijna twintig jaar zijn eigen bier en is medestichter van de Poolse Vereniging van Thuisbrouwers. In 2019 rondde hij nog een brouwcursus af bij een instituut in Praag. Ook liep hij stages bij verschillende Tsjechische bierbrouwerijen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De oorspronkelijke gist

Dryja zegt dat hij aan de hand van onderzoek van de keldermuren van een paleis in de stad heeft kunnen vaststellen welke gist er oorspronkelijk werd gebruikt .

Daarnaast is bekend hoe het tarwemout – een ander ingrediënt van witbier – destijds gemaakt werd. Volgens Drya lijkt een bepaald soort modern tarwemout daar sterk op.

Ook “kennen we de technische procedure min of meer, dat wil zeggen, hoe het werd geplet, gekookt, in welke hoeveelheden de hop moet worden toegevoegd en hoe het te hanteren”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Traditioneel witbier doen herleven’

De wetenschapper vertelt “het onderwerp bier” op vele manieren verkend te hebben. “De combinatie van de kennis van de historicus en de brouwer is het programma om het traditionele Krakause witbier te doen herleven.”

Dat was nodig ook: hoewel de Krakause brouwtraditie teruggaat tot de dertiende eeuw, was ze begin negentiende eeuw compleet verdwenen. Als alles meezit, kunnen plaatselijke bierliefhebbers binnenkort weer proosten met hun lokale trots.

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.