<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Raadselachtige foto van prins Bernhard opgedoken: wie kent deze zusters?

KN Redactie 18 september 2019
image
(Bron: Katholiek Documentatie Centrum Nijmegen)

Het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen doet een oproep om meer te weten te komen over een raadselachtige foto, waarop wijlen prins Bernhard te zien is met onbekende zusters en een priester.

De ongedateerde zwart-witfoto kwam via een recente schenking van de paters van Wittem in de collectie van het KDC terecht. Op Prinsjesdag plaatste het instituut de raadselachtige foto op sociale media, en vroeg het publiek om hulp.

“Graag zouden wij erachter willen komen: 1) Waar deze foto gemaakt is? én 2) Wie de zusters en priester op de foto zijn?

Als u ons verder kunt helpen, stuur dan een bericht naar info@kdc.ru.nl o.v.v. ‘Foto Prins Bernhard 17-09-2019’. Bij voorbaat hartelijk dank! Delen wordt gewaardeerd.”

Aalmoezenier

In een update vandaag stelt het KDC inmiddels diverse bruikbare reacties te hebben ontvangen. “Langzaam begint zich een beeld te vormen”, aldus het KDC. “Diverse bronnen bevestigen ons nu dat de pater op deze foto Ludo Bleys is, een aalmoezenier in de staf van prins Bernhard. We verwachten dat de foto daarom ergens in najaar 1944 of winter 1944-’45 is genomen.”

Over de identiteit van de zusters bestaat echter nog steeds onduidelijkheid. “Verschillende bronnen suggereren de Zusters van Liefde scmm, maar wij twijfelen daar over i.v.m. plaats/tijd. Ook deze specifieke klederdracht en kappen kwamen voor bij diverse congregaties, dus dat zegt vrij weinig.”

Wie meer weet, wordt dus nog steeds gevraagd zich te melden bij de Nijmeegse onderzoeksinstelling.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.