<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Real Madrid dankt Onze-Lieve-Vrouw van Almudena voor Champions League-zege

Francesco Paloni 4 juni 2024
image
Kardinaal José Cobo neemt een Real Madrid-shirt in ontvangst waarmee de 15e Champions League-titel wordt gevierd. Foto: aartsbisdom Madrid - Josele Martín

Bijgeloof of niet: Real Madrid heeft op zondag een bezoek gebracht aan de Madrileense Almudenakathedraal. Onder het toeziend oog van kardinaal José Cobo plaatste de voltallige selectie de ‘cup met de grote oren’ aan de voeten van het Mariabeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Almudena.

Was het de Onze-Lieve-Vrouw van Almudena die Borussia Dortmund tot vijfmaal toe verhinderde te scoren tijdens de Champions League-finale op zaterdag? Niemand zal het ooit weten, maar menig Real Madrid supporter zal hier waarschijnlijk geen twijfel over hebben.

15e Champions League-zege

De Spaanse landskampioen verzekerde zich in het Londense Wembley stadion van de 15e Champions League-titel. Tegenstander Borussia Dortmund kreeg vooral in de eerste helft de beste kansen, maar Real sloeg met doelpunten van Dani Carvajal en Vinicius Junior genadeloos, volgens sommige media zelfs onbarmhartig, toe.

De haast miraculeuze zege moest dan ook snel worden aangeboden aan de Madrileense beschermheilige. Spelers, coach en staf arriveerden zondag vlak na hun terugkeer uit Londen, waar de finale werd gespeeld. Eenmaal in de kathedraal bood aanvoerder Nacho Fernández de beker aan, terwijl vedette Luka Modric een bos bloemen onder het Mariabeeld plaatste.

Madrileense traditie

De dankbetuiging aan de lokale Onze-Lieve-Vrouw, waar de kathedraal naar is vernoemd, geldt als een traditie in Madrid. Een traditie die moet worden gedeeld met rivaal Atlético Madrid. “Ik weet niet bij welk team Jezus zou horen”, zei kardinaal José Cobo, aartsbisschop van Madrid, op diplomatieke wijze tijdens de korte plechtigheid. “Maar hij hoort zeker bij goede, nobele sporters, die bereid zijn om offers te brengen.”

Legende Mariabeeld

De kardinaal feliciteerde Real namens de Madrileense katholieken. “Maria verwelkomt deze beker en maakt het tot een zegen voor jullie, jullie families, voor de inwoners van Madrid en voor iedereen die waarde hecht aan goede sport die helpt de wereld beter te maken.”

Het beeld van de Virgen de la Almudena stamt uit de Middeleeuwen. Volgens een legende nam de apostel Jakobus het beeld in het jaar 38 mee uit het Heilig Land. De Almudenakathedraal is daarentegen vrij recent gebouwd. De werkzaamheden begonnen in 1883. Een eeuw later, in 1993, wijdde paus Johannes Paulus II de kathedraal in.

Extra pijnlijk

Aan het einde van zijn toespraak vroeg Cobo het hele team om door te gaan met “goed voetbal voor iedereen” onder de bescherming van Maria. “Bedankt dat jullie zo spelen”, besloot de kardinaal.

image
In 2018 bood de selectie van Atlético Madrid de gewonnen Europa League-beker aan. Foto: Aartsbisdom Madrid - José Luis Bonaño

Of de supporters van stadsrivaal Atlético Madrid hier blij mee zullen zijn? In ieder geval zal het ritueel extra pijnlijk zijn geweest. De club won nooit de Champions League en kon ‘slechts’ drie Europa League-bekers aan de voeten van het Madrileense Mariabeeld plaatsen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.