fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Reliek van heilige Johannes Paulus II gestolen in Argentinië

KN Redactie 24 november 2021
image
De afgelopen jaren zijn er verschillende relieken van de heilige paus Johannes Paulus II gestolen uit kerken. Foto: CNA - Osservatore Romano

Uit een Argentijnse basiliek is een reliek van de heilige Johannes Paulus II gestolen. Het is niet de eerste keer dat een reliek van deze paus gestolen is: dat gebeurde eerder in Italië en Duitsland.

Volgens de rector van de Poolse katholieke missie in Argentinië, Jorge Jacek Twarog, is afgelopen zondag een reliek van de heilige Johannes Paulus II gestolen uit de basiliek van het Allerheiligste Sacrament in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Bidden voor terugkeer

De reliek bestaat uit een druppel bloed van de in 2014 heilig verklaarde paus. Deze bloeddruppel wordt bewaard in een gouden monstrans met een metalen standaard in de vorm van het pauselijke wapenschild van Johannes Paulus II. Twarog ontving de reliek in 2016 uit handen van kardinaal Stanislaw Dziwisz, toenmalig aartsbisschop van Krakau en voormalig privésecretaris van paus Johannes Paulus II.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het motief van de daders is onbekend. De plebaan van de basiliek, Rafael Cáceres Olave, en de kerkgemeenschap van de Argentijnse hoofdstad bidden voor de terugkeer van de reliek. Ook zijn er zoekacties opgestart.

Niet de eerste diefstal

Opvallend genoeg is de reliek in Argentinië niet de eerste reliek van de heilige Johannes Paulus II die gestolen is. Vorig jaar werd een bloedreliek van de paus gestolen uit de kathedraal van Spoleto; de politie hield een verdachte aan, maar de reliek werd niet teruggevonden.

In 2016 werd een reliek gestolen uit de dom in Keulen. Ook deze werd nooit teruggevonden, maar wel ontving de dom een nieuwe reliek. In 2014, nog voor zijn heiligverklaring, werd een reliek gestolen uit een kerk in het Italiaanse plaatsje Abruzzo. Deze reliek, een stukje van de soutane die paus Johannes Paulus II droeg tijdens de aanslag op hem in 1981, werd wél teruggevonden: de dief had het reepje stof bij zijn huisvuil gegooid.

In de Sint Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch is ook een reliek van Johannes Paulus II te vinden. De is waarschijnlijk wel veilig voor dieven: de Bossche reliek zit namelijk verwerkt in een bronzen beeld van 120 kilo.

Bronnen: Kerknet, Catholic News Agency, The Guardian