<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Ruim 400 jaar na haar dood is het lichaam van de heilige Teresa van Ávila nog steeds intact

Anton de Wit 30 augustus 2024
image
De zilveren kist van Teresa van Ávila wordt voor het eerst sinds 1914 geopend. Foto: OSV News - Karmelietenorde

Het was een secuur werkje omgeven met religieuze rituelen en wetenschappelijke precisie: voor het eerst sinds 1914 werd de tombe van de grote Spaanse mystica Teresa van Ávila (1515-1582) geopend voor wetenschappelijk onderzoek. Nog altijd blijkt haar lichaam niet vergaan.

De zilveren grafkist van de heilige Teresa van Ávila werd op 28 augustus geopend in Alba de Tormes in de Spaanse provincie Salamanca. De opening van haar graf markeert het begin van een onderzoek naar haar stoffelijke overblijfselen, zo meldt persbureau OSV News.

Canonieke erkenning

Dat wordt uitgevoerd door Italiaanse artsen en wetenschappers, met de goedkeuring van het Vaticaan. Het Spaanse bisdom Ávila wil met dit onderzoek van Rome de canonieke erkenning van de relieken verkrijgen.

Wie was…?

Teresa van Ávila (1515-1582) was een Spaanse karmelietes, een van de grote mystici en vrouwelijke religieuzen van de katholieke Kerk. Zij bracht in haar tijd een hervormingsbeweging op gang binnen haar kloosterorde, die het contemplatieve karakter van het karmelitaanse leven herstelde en benadrukte.

Haar geschriften – zoals De innerlijke burcht en De weg van volmaaktheid – groeiden uit tot spirituele bestsellers. Zij had onder meer ook een grote invloed op onze eigen Nederlandse heilige Titus Brandsma, die nog tot in zijn gevangenschap werkte aan een biografie van Teresa. In 1970 werd Teresa door paus Paulus VI uitgeroepen tot kerkleraar, de eerste vrouw die deze titel kreeg.

De laatste keer dat het graf van Teresa geopend werd, was in 1914, 110 jaar geleden dus. Toen ontdekte men dat het lichaam van de heilige ruim drie eeuwen na haar dood ongeschonden was. Nu weer een dik eeuw later konden de aanwezigen bij de opening zien dat dat nog steeds het geval is.

Geen eenvoudige klus

De opening van het graf was geen eenvoudige klus, zo meldt het bisdom Ávila. Sowieso ging het met de nodige religieuze eerbied gepaard; een groep karmelieten en karmelietessen was erbij en begeleidde het hele proces met het zingen van het Te Deum. Daarbij waren er kerkjuristen, wetenschappers en medisch specialisten aanwezig om op de opening toe te zien.

image
Foto: OSV News - Karmelietenorde

Maar ook het praktische proces was ingewikkeld: er moest een zware marmeren plaat worden verwijderd, de kist moest vervolgens worden overgebracht naar een speciale beschermde kamer. Ook waren er twee goudsmeden bij het proces betrokken omdat de tombe door maar liefst tien sloten beschermd wordt.

De sleutels daarvan bevinden zich op verschillende plekken in Spanje en in Rome; één van de sleutels wordt zelfs hoogst persoonlijk door de koning van Spanje bewaard.

‘Uitstekend vakmanschap’

Maar toen alle stappen zorgvuldig doorlopen waren, konden alle aanwezigen zien dat het lichaam van Teresa inderdaad nog steeds niet vergaan was. De geleerden, zo meldde het bisdom, waren “getroffen door de prachtige staat van bewaring en robuustheid”.

Ook prees het team het “uitstekende vakmanschap” van het graf, dat in de achttiende eeuw aan de gemeenschap was geschonken door koning Ferdinand VI en zijn vrouw Maria Barbara van Portugal.

Voetaandoening

Een eerste onderzoek van het lichaam door de medisch experts heeft alvast uitgewezen dat Teresa een aandoening aan haar voet had, waardoor zij de laatste jaren van haar leven grote moeite had met lopen. Dit komt overeen met de pijnen die zij ook in haar werk heeft beschreven.

image
Op een stukje stof in het graf is onder meer de naam van Teresa te lezen. Foto: OSV News - Karmelietenorde

Voor conclusies is het nog te vroeg, zo lieten het onderzoeksteam ook weten. Nog tot en met morgen (31 augustus) zal verder onderzoek worden gedaan alvorens de heilige kerklerares weer – ongetwijfeld met evenveel religieuze en wetenschappelijke omzichtigheid – terug aan de rust van haar graf wordt toevertrouwd.

https://www.kn.nl/geschiedenis/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.