fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘s Werelds oudste man: ‘Werk, rust, drink een borrel en heb God lief’

Francesca Pollio Fenton - CNA 9 juni 2022
image
Juan Vicente Pérez Mora werd onlangs 113. De oudste man ter wereld bidt dagelijks tweemaal de rozenkrans. Screenshot: YouTube.com - Freddy Abreu

Zijn naam is Juan Vicente Pérez Mora, hij is Venezolaans, houdt van zijn katholieke geloof, bidt twee keer per dag de rozenkrans en staat in het Guinness Book of World Records vermeld als de oudste man ter wereld.

Mora werd geboren op 27 mei 1909 en werd onlangs 113 jaar.

In een artikel dat de website van de Guinness World Records op 17 mei  publiceerde, zei Mora dat zijn geheim voor een lang leven is “hard werken, uitrusten op vrije dagen, vroeg naar bed gaan, elke dag een glas aguardiente drinken, God liefhebben en Hem altijd in je hart dragen”.

Aguardiente is een sterke drank gemaakt van suikerriet, maar, waarschuwt Pérez Mora, “drink niet teveel”.

De liefde van God en familie

Hij zegt dat zijn familie en vrienden zijn beste levensgezellen zijn en dat de belangrijkste dat hij in het leven heeft geleerd, bestaat uit “de liefde van God, de liefde van de familie, en dat we vroeg moeten opstaan om te werken.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Mora is het negende kind van Eutiquio del Rosario Pérez Mora en Edelmira Mora, die in totaal tien kinderen hadden.

Vijf maanden school

In 1914 verhuisde het gezin naar Los Pajuiles, een dorp in San José de Bolivar. Toen Mora vijf jaar oud was, begon hij met zijn vader en broers en zussen in de landbouw te werken, met name het oogsten van koffie en suikerriet.

Op tienjarige leeftijd ging hij naar school. Dat duurde slechts vijf maanden omdat zijn lerares erg ziek werd. Mora kon echter leren lezen en schrijven dankzij een boek dat de lerares hem gaf voordat haar gezondheid achteruitging.

Mora werkte een tijd als sheriff in Caricuena van 1948 tot 1958.

Zestig jaar getrouwd

Hij was zestig jaar getrouwd met Ediofina del Rosario García. Zij overleed in 1997. Samen kregen ze zes zonen en vijf dochters. Inmiddels is de familie uitgebreid met 41 kleinkinderen, achttien achterkleinkinderen en twaalf achterachterkleinkinderen.

Bij zijn familie staat Mora bekend om zijn geloof. Hij streeft ernaar een solide relatie met God op te bouwen en bidt tweemaal per dag de rozenkrans.

“Mijn oom Vicente straalt veel vrede, rust en veel vreugde uit”, vertelde zijn neef Freddy Abreu aan het Spaanstalige persbureau ACI Prensa. “Hij is een persoon die veel te geven heeft. Hij geniet van de eenvoudige dingen in het leven en is God erg dankbaar.”

https://www.kn.nl/donaties/

De oudste persoon ter wereld is de Franse zuster Andre Randon, die werd geboren op 11 februari 1904. Ze is 118 jaar oud. Ze werd dit jaar de oudste persoon ter wereld nadat Kane Tanaka, geboren op 2 januari 1903, op 19 april overleed.