fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Seminaristen op de pedalen voor roepingen

Catholic News Service 24 augustus 2021
image
De seminaristen aan het slot van hun vijfdaagse fietstour voor priesterroepingen. Foto: CNS photo - Gina Christian, CatholicPhilly

Zo kan het ook: negen Amerikaanse seminaristen hebben zeshonderd kilometer op de fiets afgelegd om meer aandacht te vragen voor priesterroepingen. Onderweg was er ruimte om te praten over het belang van roepingen.

Met vermoeide benen en geïnspireerde geesten sluiten negen seminaristen van het St. Charles Borromeoseminarie in de Amerikaanse stad Philadelphia de Biking for Vocations Tour (Fietsen voor Roepingentour) af. Binnen vijf dagen hebben ze zeshonderd kilometer afgelegd en meer dan tien parochies in en rond de stad bezocht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dit is de derde keer dat de seminaristen, allemaal twintigers, een fietstocht hebben gemaakt om meer aandacht te vragen voor roepingen tot het priesterschap. Eindpunt van de tour is de kathedraal van Philadelphia, waar aartsbisschop Nelson Pérez de fietsers opwachtte.

Grote steun

De aartsbisschop zei tegen de seminaristen dat hij “dankbaar is om te mogen luisteren naar de gesprekken die jullie gevoerd hebben. Daarin ging het vaak over Christus en de relatie met Hem, dat vind ik heel bemoedigend. Er zijn de afgelopen dagen veel mooie dingen gebeurd. Ik denk dat veel mensen hoop hebben geput uit de ontmoeting met jullie.”

Het hoogtepunt van de tour was voor seminarist Robert Bollinger “dat ik in alle hoeken van het aartsbisdom ontmoetingen had met mensen die voor me bidden”, zegt hij. “Die mensen waren voor ons een grote steun tijdens het fietsen. Dat had ik zelf niet verwacht.”

Gods wil accepteren

Op de eerste dag gold een parochie in het zuiden van de stad als halteplaats op het programma. Tijdens de gesprekken daar bleek de behoefte aan meer jonge priesters een belangrijk discussiepunt te zijn. Priester David Friel, roepingenbegeleider, sprak over hoe de seminaristen Gods wil geaccepteerd hebben.

“We moeten God vragen of Hij ons meer priesters wil sturen en of Hij deze seminaristen wil zegenen, omdat zij antwoord hebben gegeven op de roeping tot het priesterschap”, sprak hij. “Moge Hij ons laten inzien hoe belangrijk het is om de vreugde van roepingen uit te dragen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Namens zijn parochie has pastoor James Casey bemoedigende woorden voor de fietsende seminaristen. “Als zo veel mensen op de wereld tegen de keuze voor het priesterschap lijken te zijn, is iedere vorm van aanmoediging geweldig”, zei hij. “We zijn dolblij dat jullie hier in onze parochie ónze aanmoedigingen kunnen horen.”

Seminarist Dominic Mirenda zag “mooie momenten, zowel op het zadel als ernaast.” Zijn favoriete moment was een lunch met een jongerengroep en een delegatie scholieren van een katholieke middelbare school. “Tijdens die twee uren stelden deze tieners ons bijzondere, vaak heel diepe vragen. De Geest was daar echt aan het werk: de scholieren waren heel betrokken en luisterden met liefde naar de verhalen van onze roepingen.”