fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Siciliaans bisdom schrapt peetouderschap voor drie jaar

KN Redactie 21 oktober 2021
image
Een kindje wordt op deze archieffoto uit 2012 gedoopt door paus Franciscus. Foto: CNS Photo - Vatican Media

In het Siciliaanse aartsbisdom Catania zullen de komende drie jaar geen peetouders worden benoemd bij doopsels en vormsels. De maatregel die aartsbisschop Salvatore Gristina deze maand aankondigde, is bedoeld om het peetouderschap zijn ware geloofsdimensie terug te geven.

Volgens Gristina voldoen degenen die tegenwoordig worden gevraagd als peetouder niet meer aan waar het peetouderschap eigenlijk voor bedoeld is. “Volgens de eeuwenoude traditie van de Kerk begeleiden de peetouders de persoon die gedoopt of gevormd is, om die te helpen tijdens diens geloofstraject”, aldus de aartsbisschop.

Geloofsdimensie nauwelijks zichtbaar

Daar is in de hedendaagse sociaal-kerkelijke context in Catania weinig sprake meer van, meent de bisschop. Het peetouderschap is volgens hem een “sociale gewoonte geworden, waarbij de geloofsdimensie nauwelijks zichtbaar is”. Daarnaast is er sprake van een “onregelmatige gezinssituatie van vele mensen”, aldus Gristina in zijn decreet, dat vooralsnog geldt voor een periode van drie jaar.

Volgens het kerkelijk recht zijn peetouders bedoeld om de gedoopte te helpen om “een christelijk leven te leiden in overeenstemming met het doopsel en alle plichten te vervullen die daar inherent aan zijn”. Volgens het kerkelijk recht zijn peetouders echter niet per se noodzakelijk voor het sacrament van het doopsel of het vormsel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maffiapraktijken

Het decreet, dat in maart werd uitgevaardigd, trad begin deze maand in werking. Hoewel er in de tekst niet over de maffia wordt gesproken, bracht The New York Times het nieuws in verband met het bestrijden van maffiapraktijken.

Het peetouderschap wordt door maffiosi gebruikt voor de inwijding van een baas van een maffiaclan. Daarbij zou vaak druk worden uitgeoefend op priesters om ondanks hun bedenkingen omstreden personen toch te accepteren als peetouder, aldus de Amerikaanse krant.

Vaticaanse werkgroep

Het aartsbisdom van Catania wil hier echter niets van weten. Volgens het bisdom heeft het besluit niets te maken met de maffia.

Wel is duidelijk dat de maffia vooral in Zuid-Italië zich regelmatig mengt in kerkelijke activiteiten, zoals bij processies. Het Vaticaan riep vorig jaar een speciale werkgroep bijeen om scherper toe te zien op het misbruiken van religie door maffiosi.

(Bronnen: Catholic News Agency, Repubblica) 

https://www.kn.nl/abonnementen/