<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘TikTok-zuster’ maakt grappige filmpjes met serieuze boodschap

Sanne Gerrits 20 april 2020
image
Een fragment uit het filmpje van zuster Hannah Foto: TikTok

Het kloosterleven, verpakt met een stevige dosis humor. Zuster Hannah van de Karmelietessen van het Goddelijke Hart van Jezus uit Vogelenzang trekt honderdduizenden kijkers met haar grappige filmpjes op TikTok, een enorm populair sociaal mediaplatform.

In de verschillende filmpjes die zuster Hannah plaatste, is zij onder andere te zien naast een video over verschillende modieuze outfits. Zij maakte de kloosterversie, met allerlei minieme verschillen. Ook playbackt zij een populair liedje over liefde, waarbij Jezus in beeld komt. Het eerste filmpje trok 450.000 kijkers. Ruim 13.000 mensen volgen inmiddels het TikTok-kanaal van de zuster.

Influencer

In het AD legt de zuster uit wat haar bezielde: “Het begon allemaal met een melige bui. Ik zag een filmpje van een influencer, die allerlei outfits toonde voor verschillende gelegenheden. In het klooster hoeven we natuurlijk niet te kiezen wat we aantrekken.”

Een influencer is iemand die met bijvoorbeeld video’s op de sociale media een boodschap probeert over te brengen of reclame te maken voor een bepaald product of een levensstijl. De zusters uit Vogelenzang zien hiermee wel een middel om mensen te bereiken.

Jongeren bereiken

“Ik probeer aan de buitenwereld te laten zien dat we nog bestaan, mensen aan te spreken en een boodschap te geven”, vertelt zuster Hannah. Jongeren zijn veel actief op de sociale media.

“We willen bij onszelf blijven, maar ook jongeren bereiken om te laten zien wie we zijn. En om daar een balans in te vinden moet je ook een beetje actief zijn in die wereld.”

De lijn naar boven

Uiteindelijk gaat het de zusters om Onze Lieve Heer, vertellen zij ook op hun website: “Wij gaan met onze tijd mee. De moderne technologie verbindt ons met elkaar. De lijn met Boven is natuurlijk waar het om gaat.”

Zuster Hannah vertelt in het AD: “Ik denk dat je heel veel mensen kunt raken en prikkelen als je boodschap is verpakt met humor. Daarna komen de conversatie en de vragen over Jezus en God.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.