fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Trappisten krijgen duurzaam habijt van denim aangemeten

KN Redactie 13 december 2021
image
Broeder Isaac in zijn habijt van duurzaam denim. Foto: G-Star RAW x La Trappe

Het bekende jeansmerk G-Star Raw heeft voor de trappisten van Abdij Koningshoeven een bijzonder habijt ontworpen: een van duurzaam denim.

G-Star RAW ging een samenwerking aan met de trappisten, omdat beiden duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan, laat het bedrijf weten.

“Zo is het hergebruik van water en grondstoffen belangrijk in het productieproces van het bier van de monniken. Deze circulaire aanpak past G-Star ook toe door bijvoorbeeld te werken met gerecyclede materialen en te ontwerpen voor hergebruik.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het habijt is volledig gemaakt van zogeheten Cradle to Cradle Gold Certified® denim. Deze stof bevat 100% biologisch katoen, is geverfd zonder gebruik van schadelijke chemicaliën en gewassen zonder een druppel water te verspillen. Zelfs het knippatroon is duurzaam: omdat het zorgvuldig in elkaar valt, blijft er zo min mogelijk restmateriaal over.

“Dit habijt sluit volledig aan bij onze monastieke levensinvulling”
- Broeder Isaac

De ontwerpers van G-Star werden voor hun ontwerp geïnspireerd door het eeuwenoude patroon van het habijt dat tachtig jaar geleden werd vastgelegd in een handgeschreven boek. Het bedrijf is blij met de samenwerking, zegt Gwenda van Vliet, CMO van G-Star Raw.

“Net als bij de monniken van La Trappe, zijn vakmanschap en duurzaamheid onderdeel van G-Star RAW. En daarnaast houden we van onverwachte en opvallende samenwerkingen, zeker als we daarmee een mooie boodschap kunnen uitdragen. Het duurzame denim habijt symboliseert dat precies.”

Het nieuwe habijt vanuit verschillende hoeken (Foto's: G-Star RAW x La Trappe)

Ook broeder Isaac, prior van de trappistenabdij O.L.V. van Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot en directeur van La Trappe Trappist, vindt de samenwerking geslaagd.

“Deze habijten en de duurzame stof waarvan ze gemaakt zijn, staan wat ons betreft voor respect voor de planeet en de mensen die erop leven. Dat sluit volledig aan bij onze monastieke levensinvulling, waarbij goed doen voor mens en aarde centraal staat.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Bemoedigend’

De prior heeft het idee dat de trappisten en het jeansmerk een gedeelde visie hebben, vertelt hij in een promotievideo: “We vinden het ontzettend belangrijk om deze wereld door te geven aan een volgende generatie.”

“Het feit dat dit gemaakt is van iets dat niet verder vervuilend werkt, maar op een hele duurzame manier is geproduceerd, vind ik heel bemoedigend”, zegt hij over zijn nieuwe habijt.

Bekijk hier de promotievideo over de samenwerking tussen het jeansmerk en de trappisten: