fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Trappisten Westmalle steunen Vlaamse horeca met verkoop zeldzaam bier

Emma Koevoets 19 maart 2021
De 'Westmalle Extra' is herkenbaar aan het blauwe etiket. Foto: Abdij van Westmalle

De trappisten van de Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hartabdij in Westmalle verkopen een zeldzaam bier voortaan ook via drankhandels en horeca. Ze doen dit onder andere om ondernemers te steunen die hard getroffen zijn door de gevolgen van de coronapandemie.

In de abdij wordt al eeuwenlang bier gebrouwen. Het werd aanvankelijk enkel door monniken gedronken bij de maaltijd en soms meegegeven aan bezoekers. Omdat de orde in eigen onderhoud moest voorzien – dat niet meer ging met enkel landbouwbedrijven – gingen ze bier verkopen. Tot voor kort waren enkel de Dubbel en Tripel verkrijgbaar. Daar komt nu een derde bij: de Westmalle Extra.

Levendig bier

De blonde, hoppige trappist met het blauwe etiket wordt met dezelfde gist als de Dubbel en de Tripel gebrouwen. Volgens brouwerijdirecteur Philippe van Assche heeft de commercialisering naast de steun voor horeca en drankhandels ook met andere dingen te maken, meldt Het Laatste Nieuws. Er is volgens Van Assche steeds meer vraag naar smaakvol bier met een lager alcoholpercentage.

Broeder Benedikt uit Westmalle vertelt aan Kerknet dat de Westmalle Extra in het verleden slechts beperkt beschikbaar was, maar er was wel steeds meer belangstelling voor. Door de verkoop aan drankhandels komt het brouwsel terecht in de kroegen, cafés en restaurants. Die hebben hun gasten dan iets nieuws aan te bieden zodra ze hun deuren mogen openen.

Volgens broeder Benedikt is het biertje zo zeldzaam omdat het voorheen slechts twee keer per jaar werd gebrouwen. “Het is een levend bier, want het gist na in de fles.”

Opbrengsten

De monniken van Westmalle leven volgens de regel van ora et labora, ‘bid en werk’. Naast de brouwerij is er in de abdij een broodbakkerij, een boerderij en maakt men er kaas. De inkomsten zijn bestemd voor levens- en kloosteronderhoud en de lonen voor abdijmedewerkers.

Geld dat overblijft, wordt geschonken aan ontwikkelingsprojecten en mensen in nood.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1