fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Het terras in de tuin van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Foto: KN - Selinde van Dijk-Kroesbergen
Opmerkelijk

Tussen kerk en kroeg: Bossche kathedraal opent tuin voor terrasjes

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 juni 2020

Veel horecagelegenheden zoeken naarstig naar ruimte, nu de tafels minstens anderhalve meter uit elkaar moeten staan. In de binnenstad van ’s-Hertogenbosch schoot de parochie te hulp: de tuin van de Sint-Janskathedraal werd opengesteld voor terrassen. Tot wederzijdse tevredenheid van kerk en kroeg. “Ik hoop dat dit een eerste stap is naar langdurig contact.”

Sinds begin juni staan in de tuin aan de noordkant van de Bossche kathedraal de tafels en stoelen van vier horecaondernemers: ff Swanjéé, De Palm, De Keulse Kar en het Bonte Palet. Het initiatief kwam verrassend genoeg van de kerk.

image
Foto: KN - Selinde van Dijk-Kroesbergen

Elkaar helpen

Horecaondernemer Marc van Rijswijk van café de Palm vertelt dat hij blij verrast was toen de parochie van de Sint-Janskathedraal met dit voorstel kwam. “Je ziet hoe krap het hier binnen is in ons café. Vanwege de coronamaatregelen hadden we het niet zonder het terras in de tuin kunnen volhouden.”

De plebaan van de Sint-Jan, Vincent Blom, vertelt dat de tuin “om niet ter beschikking is gesteld. In deze tijd moeten we elkaar helpen om te overleven.”

Geen overlast

Van overlast is volgens plebaan Blom tot nu toe geen sprake geweest. “De horecaondernemers zijn zich er erg van bewust in welke bevoorrechte positie zij zich bevinden. Zij ruimen alles keurig op en veroorzaken op geen enkele manier overlast.”

“Wij hebben maar twee keer tegen iemand moeten zeggen dat het misschien beter was om geen alcohol meer te drinken”

Het terras wordt druk bezocht, want, zo zegt Van Rijswijk, “dit is het mooiste terras van Den Bosch”. Gelukkig houdt iedereen zich volgens Van Rijswijk keurig aan de regels. “Wij hebben maar twee keer tegen iemand moeten zeggen dat het misschien beter was om geen alcohol meer te drinken.”

Opwarmen en groeien

Van Rijswijk vindt de samenwerking met de kerk bijzonder prettig. “Wat betreft de sluitingstijden was de kerk gemakkelijker dan de gemeente. Van de kerk mochten we om middernacht sluiten, alleen de gemeente vond dat niet goed.”

Ook de plebaan beaamt de prettige samenwerking. “Ik hoop dat dit een eerste stap is naar langdurig contact. Het is iets wat moet opwarmen en groeien.”

Koor in de tuin

Met dit terrasseninitiatief lijkt er toch al het een en ander te zijn gezaaid. Plebaan Blom vertelt dat de horecaondernemers met het voorstel waren gekomen van een Mis in de open lucht. Ook waren er al ideeën om het koor een keer in de tuin te laten zingen.

image
Foto: KN - Selinde van Dijk-Kroesbergen

In ieder geval gaan de horecaondernemers de bijna driehonderd vrijwilligers van de Sint-Jan een keer fêteren op een drankje na afloop van een speciale eucharistieviering voor vrijwilligers. Uiteraard zal dat niet met de hele groep tegelijk kunnen plaatsvinden.

Grappen met de bisschop

De coronacrisis heeft duidelijk iets goeds gebracht in de relatie tussen de kerk en haar omgeving. Een stamgast van het café vertelt dat hij tegen bisschop De Korte heeft gegrapt dat zijn mensen tegenwoordig wel erg vaak in het café te vinden zijn. Hierop zou de bisschop ad rem gereageerd hebben dat dat prima was. Hijzelf zou veel op de terrassen aan de andere kant van de kathedraal te vinden zijn.