Om mensen te bereiken die niet naar Rome kunnen gaan in het Heilig Jaar, en om de miljoenen mensen te ondersteunen die de Sint-Pieter zullen bezoeken, heeft het Vaticaan samen met Microsoft en andere specialisten een zogenaamde digital twin van de basiliek gecreëerd.
De Sint-Pietersbasiliek lanceert op 1 december een nieuwe website die virtuele beelden, livestreams van vieringen en podcasts van gebedsmeditaties zal bevatten. Ook komt er een app die bezoekers helpt met voorgestelde routes, audiogidsen en realtime-updates over de wachttijden bij de Heilige Deur en andere locaties.
Bovendien kunnen jonge scholieren wereldwijd vanaf januari de basiliek verkennen via het gamegebaseerde leerplatform ‘Minecraft Education’ van Microsoft.
“Met behulp van AI-technologie worden de historische, artistieke en spirituele betekenissen van de grootste kerk ter wereld samengebracht”, zei kardinaal Mauro Gambetti, aartspriester van de basiliek, tijdens een persconferentie in het Vaticaan op 11 november.
Dit “digitale ecosysteem” zal bezoekers begeleiden en hen helpen een meer spirituele ervaring te beleven.
De kardinaal vertelde dat het idee voor de nieuwe diensten ontstond toen hij en Brad Smith, de directeur van Microsoft, in 2022 samen Michelangelo’s beeldhouwwerk ‘La Pietà’ bewonderden in de basiliek. Ze kwamen tot de conclusie dat het belangrijk was om de betekenis van deze oude en belangrijke kunstwerken op een manier te delen die “begrijpelijk en toegankelijk” is iedereen.
Smith gaf aan dat het idee ook voortkwam uit de nauwe samenwerking die Microsoft sinds 2018 heeft met het Vaticaan, beginnend met de Rome Call for AI Ethics. Dit initiatief is een verbintenis van wereldwijde organisaties om in opkomende technologieën de belangrijkste ethische principes te volgen.
Het ‘AI for Good’-lab van Microsoft gebruikt AI om digitale weergaven van fysieke objecten te modelleren en creëren, of dat nu een fabriek, een gebouw of zelfs een hele stad is. Volgens Smith heeft Microsoft eerder soortgelijk werk in Europa verricht door een 3D-holografische versie van de Mont Saint-Michel in Frankrijk te maken.
In samenwerking met Iconem, een Franse startup gespecialiseerd in het digitaliseren van belangrijke culturele erfgoederen in 3D, hebben experts in 2023 gedurende een maand gebruik gemaakt van camera’s, laserscanners en twee drones om bijna een half miljoen hoge-resolutiebeelden van de Sint-Pietersbasiliek vast te leggen, vertelde Smith.
Het resultaat is dat kijkers de basiliek van boven tot onder kunnen verkennen en tot in detail zelfs het graf van Sint-Pieter beneden kunnen bekijken. Ook kunnen de medewerkers van de basiliek dankzij deze technologie eerder ongeziene scheuren, ontbrekende tegels of andere mogelijke reparaties opsporen, aldus Smith.
De basiliek zal ook twee nieuwe meeslepende tentoonstellingen aanbieden. De ene bevindt zich op het dak van de basiliek, waar hoge-resolutiebeelden van de basiliek op de betonnen koepel worden geprojecteerd.
De andere tentoonstelling is te vinden in de glazen gang met uitzicht op het interieur van de basiliek, en toont een serie afbeeldingen over de geschiedenis van de kerk, die in 2026 het vierhonderdjarig jubileum van haar inwijding viert nadat de bouw begon in 1506.
De tentoonstelling bevat ook getuigenissen die in potlood op de muren zijn geschreven door voormalige arbeiders van de basiliek, die zichzelf vanaf de bovenste verdiepingen met touwen naar beneden lieten zakken om schoonmaak- en restauratiewerk uit te voeren aan de mozaïeken en fresco’s daaronder.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.