<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Vaticaan stuurt kruisrelikwie naar Britse koning Charles

Cindy Wooden - CNS 20 april 2023
image
Charles, toen nog prins, tijdens een werkbezoek begin vorig jaar in een Londense kerk. Foto: CNS - Matt Dunham, Reuters

Als de Britse koning Charles III op 6 mei Westminster Abbey binnenloopt voor zijn kroning, zal hij achter een processiekruis lopen met daarin een splinter van het kruis van Christus. Het is aan de koning geschonken door paus Franciscus.

Volgens een medewerker van het Vaticaan betreft het twee fragmenten van een relikwie dat bewaard wordt in de Lipsanoteca-zaal van de Vaticaanse Musea. Ze werden geschonken als “een oecumenisch teken”.

Kruis van Wales

De fragmenten liggen nu onder glas in het midden van het kroningskruis, dat gemaakt is van gerecycled zilver.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De anglicaanse aartsbisschop Andrew John van Wales zegende het kruis tijdens een dienst op 19 april. Volgens de anglicaanse Kerk in Wales, die het kruis het ‘Kruis van Wales’ noemt, staan op de achterkant woorden in het Welsh uit de laatste preek van de heilige David van Menevia, een bisschop uit de zesde eeuw en beschermheilige van Wales: “Wees blij. Houd het geloof. Doe de kleine dingen.”

‘Christelijke wortels’

Koning Charles heeft het kruis op zijn beurt aan de christenen van Wales geschonken. Na de kroning zal het worden gedeeld door de anglicaanse en katholieke kerken aldaar.

De katholieke aartsbisschop Mark O’Toole van Cardiff reageerde verheugd op het geschenk. Het kruis is volgens hem “niet alleen een teken van de diepe christelijke wortels van onze natie, maar zal ons allen ongetwijfeld aanmoedigen om ons leven te modelleren naar de liefde van onze redder, Jezus Christus.”

Ambassadeur

Chris Trott, de Britse ambassadeur bij de Heilige Stoel, zei op Twitter dat “we diep ontroerd zijn en paus Franciscus dankbaar zijn voor dit buitengewone geschenk.”

De gift van de relikwie, zei hij, weerspiegelt de kracht van de relatie tussen de Heilige Stoel en Groot-Brittannië, een “relatie die zich ontwikkelde in de loop van de regeerperiode van wijlen Koningin Elizabeth, die vijf pausen ontmoette!”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.