fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Zegen, kracht, vreugde’: prominente Duitse protestante wordt katholiek

Peter Doorakkers 27 mei 2020
image
Beatrice von Weizsäcker Foto: wikipedia.org - Deutsche Evangelische Kirchentag

Een prominente Duitse protestantse juriste en schrijfster is katholiek geworden.

Op de reden van haar overstap wilde Beatrice von Weizsäcker (61) niet ingaan, schrijft de protestantse website Sonntagsblatt: die zijn privé.

Wel postte ze zondag een foto op haar Instagram-pagina waarop te zien is hoe ze in een parochiekerk in München het vormsel ontvangt.

'Zegen en kracht en vreugde'

“Aangekomen! Aangenomen”, schreef ze daarbij. “Zegen en kracht en vreugde in een wereld die vaak zo zeldzaam is, en een tijd die veel vraagt. Ja, het klopt, Gods Geest waait waar Hij wil.”

Askruisje

Helemaal verrassend kan de overstap voor haar Instagramvolgers overigens ook weer niet geweest zijn; Von Weizsäcker postte al langer foto’s vanuit de katholieke Christus Koningkerk, waaronder een waarop ze met askruisje te zien is.

“Aangekomen! Aangenomen. Ja, het klopt, Gods Geest waait waar Hij wil”
- Beatrice von Weizsäcker

Juriste en schrijfster

De 61-jarige Von Weizsäcker is een dochter van de voormalige Duitse bondspresident Richard von Weizsäcker (1920-2015). Behalve juriste is ze ook journaliste en schreef ze verschillende boeken.

Ze maakt sinds 2009 deel uit van het bestuur van de Deutschen Evangelischen Kirchentags, een beweging die om de twee jaar een grote, meerdaagse bijeenkomst organiseert.

Termijn uitdienen

Opvallend genoeg mag ze haar huidige termijn, die tot oktober 2021 loopt, gewoon uitdienen. Dat besluit werd juist vanuit oecumenisch oogpunt genomen en was volgens Sonntagsblatt unaniem.

Ook is ze betrokken bij de organisatie van de derde oecumenische Kerkendag, die voor mei volgend jaar in Frankfurt staat gepland.

Kerkelijk reddingsschip Middellandse Zee

In juni 2019 stond ze met een motie tijdens de protestantse Kerkendag aan de wieg van de organisatie United4Rescue. Die verwierf begin dit jaar een schip, dat als reddingsschip op de Middellandse Zee zal worden ingezet.