fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Zegen van boven: Amerikaanse parochie besprenkelt stadje vanuit vliegtuig met wijwater

KN Redactie 27 december 2019
image
Parochianen uit Cow Island bij het vliegtuigje dat met bijna 380 liter wijwater aan boord opsteeg. Foto: Social media, bisdom Lafayette

Parochianen in het Amerikaanse Cow Island hebben hun buurtgenoten een bijzondere zegen geschonken: de gemeenschap werd kort voor Kerstmis vanuit een sproeivliegtuigje met wijwater besprenkeld.

De parochianen van de Sint-Annaparochie werkten daarvoor samen met een lokaal bedrijf dat sproeivliegtuigen bezit. Daarmee worden normaal de gewassen op boerderijen in de omgeving besproeid met bestrijdingsmiddelen. Het bedrijf, dat anoniem wilde blijven, stelde zijn tijd en materiaal gratis ter beschikking.

De tijd waarin men akkers zegent

Op 21 december was het zover. Het is de tijd van het jaar dat priesters van oudsher akkers zegenen in het zuiden van de staat Louisiana, waar Cow Island ligt. Vanuit het vliegtuigje werden de kerk, de school, boerderijen in de buurt en andere belangrijke plaatsen besprenkeld.

“Het is een van die manier om om Gods zegen te vragen over onze gemeenschap, over ons land”, zei Barzare tegen Catholic News Service. “Wij zijn erg met ons land verbonden in Louisiana.”

Bijna 380 liter wijwater

Voordat het vliegtuig opsteeg, werd er een Mis gevierd, gevolgd door een korte gebedsdienst. Daarin zegende Barzare de bijna 380 liter water die parochianen bijeengebracht hadden én het vliegtuig.

Nieuwe traditie?

Het idee voor de vlucht kwam van de 23-jarige LeRyn Detraz. Zij werkt in Ohio, maar kreeg in gebed het idee iets voor haar geboorteplaats te doen. Barzare was er meteen voor te porren.

Detraz is blij dat haar idee uitgevoerd is. Wat de parochiepriester betreft, blijft het niet bij één keer: “We willen het jaarlijks doen.”

Colombia: bisschop zegent complete stad

Eerder dit jaar zegende een Colombiaanse bisschop een complete stad. Tijdens een processie werd op verschillende plaatsen gestopt voor gebed en besprenkeling met wijwater. De reden daarvoor was overigens aanmerkelijk somberder dan in Cow Island: de bisschop wilde met de zegening het extreme geweld in de stad Buenaventura tegengaan.

Bron: Catholic News Service