fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Zuster viert 108e verjaardag: ‘God wil gewoon dat ik nog even rondhang’

Emma Koevoets 28 april 2021
image
Vrienden van zuster Piscatella houden ballonnen vast op de stoep voor haar appartement in New York op haar 108e verjaardag. Volgens openbare gegevens is ze de op een na oudste religieuze in de VS. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

Zuster Francisca van Dominicus Piscatella is de op een na oudste religieuze vrouw in de VS volgens De Gerontology Research Group, een organisatie die honderdplussers wereldwijd volgt. Ze werd geboren in 1913, koos negentig jaar geleden voor het kloosterleven en vierde onlangs haar 108e verjaardag.

Zuster Piscatella is lid van de dominicanessen van Amityville in New York. Ze woont zelfstandig in Long Island met een andere zuster in een ‘aanleun-appartement’. Ze vierde haar 108e verjaardag op 20 april.

‘Ik doe wat een oude dame doet’

Zuster Piscatella vertelde Catholic News Service dat ze zich niet zo oud voelt als ze is: “Ik leid gewoon een normaal leven, denk normaal, lees en doe dingen die een oude dame zou doen.” Ze verkeert nog steeds in uitzonderlijke lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Ze bidt, leest, lost puzzels op en kijkt dagelijks naar het Catholic Faith Network en andere televisieprogramma’s. Afhankelijk van het weer woont ze de dagelijkse Mis bij. Ze woont samen met haar medezuster Francis Daniel Kammer van 81. Die brengt haar naar de kerk en naar andere afspraken.

image
Zuster Piscatella viert haar 108e verjaardag vanuit haar appartement met familie en vrienden die zich op de stoep hebben verzameld. Foto: CNS Photo - Gregory A. Shemitz

Buitengewoon veerkrachtig

Ze kan zich zonder rolstoel, rollator of wandelstok verplaatsen. Dat ze veerkrachtig is, heeft ze wel bewezen: de zuster maakte twee wereldoorlogen mee, de Beurskrach van 1929, de Spaanse griep en nu ook de coronapandemie.

Op tweejarige leeftijd werd de linker onderarm van zuster Piscatella geamputeerd nadat ze ernstig handletsel had opgelopen. Later verbrijzelde haar rechterarm in een auto-ongeluk waarvan ze herstelde. Toen ze op 102-jarige leeftijd viel, overleefde ze een bijna fatale hersenbloeding. Ook heeft ze een nieuwe heup gekregen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De zuster, één van de zeven kinderen van Italiaanse immigranten, dankt haar moeder voor de ontwikkeling van haar drive om persoonlijke obstakels te overwinnen. “Mijn moeder heeft me volledig onafhankelijk gemaakt. Toen ik naar het klooster ging, moest ik mijn superieuren bewijzen dat er niets was dat ik niet kon doen.”

Zuster en wiskundedocent

Piscatella sloot zich in 1931 bij de dominicanessen aan. Andere religieuze gemeenschappen stuurden haar weg vanwege haar lichamelijke handicap. Ze besloot onderwijzeres te worden en behaalde daarvoor een universitair bachelor- en masterdiploma.

Ze blonk uit als wiskunde- en bijlesdocent op verschillende lagere scholen in het bisdom Brooklyn in New York. Vervolgens werkte ze voor verschillende middelbare scholen, totdat ze op 84-jarige leeftijd met pensioen ging.

Geïnspireerd door zuster Piscatella werd Kammer ook zuster en onderwijzeres. Samen zijn de zusters momenteel goed voor 156 jaar religieus leven.

https://www.kn.nl/donaties/

‘God wil me nog niet’

Vanwege de pandemie waren de laatste twee verjaardagen van zuster Piscatella beperkt tot het gazon voor de ramen van haar appartement op de begane grond. Familieleden en vrienden kwamen daar samen met ballonnen en borden en zongen haar een fijne verjaardag toe.

Als ze 110 wordt, zal zuster Piscatella de status van “supereeuweling” bereiken. Ze is gelukkig is met haar lange leven. “Ik denk dat God me nog niet wil”, zei ze. “Hij wil gewoon dat ik nog even rondhang.”

Bron: Catholic News Service