<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Zuster wil wereldrecord marathon op de loopband verbreken

Catholic News Service 21 augustus 2020
image
Zuster Stephanie Baliga oefent op de loopband. Foto: CNS photo - Karen Callaway, Chicago Catholic

Stephanie Baliga, zuster bij de Franciscanessen van de Eucharistie in Chicago, zal aanstaande zondag een marathon lopen op een loopband in de kelder van haar klooster.

Waarom? Omdat ze het beloofde. En omdat ze probeert geld in te zamelen voor het goede doel, door het wereldrecord op een loopbandmarathon voor vrouwen te breken.

Overtuigd dat de marathon door zou gaan

Zuster Stephanie was eigenlijk van plan om samen met een groep medezusters en sympathisanten de Chicago Marathon te lopen, om geld in te zamelen voor hun missiehuis aan de West Side van Chicago.

Ze was er stellig van overtuigd dat de marathon van 2020 niet zou worden geannuleerd vanwege de pandemie. Zozeer zelfs, dat ze haar mede-teamleden beloofde de marathon op een loopband te lopen als dat toch zou gebeuren. Op 13 juli maakten de organisatoren bekend dat de race was geannuleerd.

Niet in habijt

“Ik hou me aan mijn woord, omdat ik heel eigenwijs ben”, zo zegt zuster Stephanie lachend. “Het wordt geweldig.”

Haar run wordt live gestreamd op YouTube en mensen kunnen doneren aan het missiehuis via missionola.com.

“Ik ren ook binnen uit solidariteit met alle senioren en aan huis gebonden mensen”
- Zuster en hardloopster Stephanie Baliga

Tijdens het hardlopen zal ze niet haar franciscaanse habijt dragen. In plaats daarvan draagt ​​ze een bandana om haar hoofd te bedekken, een t-shirt van het missiehuis, een lange rok en hardloopschoenen.

Wereldrecord

Naast het feit dat ze mensen tijdens de pandemie wat luchtig vermaak wil brengen, heeft ze nog twee andere redenen om op een loopband te rennen in plaats van buiten.

“Ik ren ook binnen uit solidariteit met alle senioren en aan huis gebonden mensen die al die tijd in hun huizen vastzaten”, zo zei zuster Stephanie tegen Chicago Catholic, de krant van het plaatselijke aartsbisdom. “En tot slot, als ik onder de 3:30 uur ren, zal ik het wereldrecord voor vrouwelijke marathonlopers op de loopband verbreken.”

Trainingsritme

Dat ligt niet buiten de mogelijkheden, want de zuster was een succesvol baanloopster aan de Universiteit van Illinois en loopt regelmatig marathons, deed zelfs mee met Olympische kwalificatiewedstrijden. Haar snelste marathontijd is 2:53 uur.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Wel voegt ze eraan toe, dat ze inmiddels niet meer zo goed in vorm is, maar 3:15 uur zegt ze te kunnen halen. Trainen is een uitdaging nu ze zich als zuster vooral wijdt aan het lesgeven aan kinderen. Slechts een of twee keer per week ziet ze kans om langere afstanden te lopen.

Pallets rondduwen

Verder krijgt ze haar lichaamsbeweging vooral binnen het missiehuis van de zusters. “Ik verplaats me letterlijk acht uur per dag non-stop”, aldus zuster Stephanie. “Op dinsdagen werk ik in de voedselverstrekking, en ik denk ik dan soms wel 25 kilometer loop. De helft ervan ben ik aan het rennen, de andere helft ervan duw ik pallets met voedsel rond. Dus ik doe veel aan crosstraining.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.