<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Opnieuw aanslag in Soerabaja

KN Redactie 14 mei 2018
image
Foto: AP

Vier politiemensen en zes burgers zijn maandagmorgen gewond geraakt bij een bomaanslag op het hoofdbureau van politie in Soerabaja, de hoofdstad van de Indonesische provincie Oost-Java.

Een dag eerder waren drie kerken doelwit van aanslagen. Daarbij kwamen minstens veertien mensen om het leven.

Aanslag met motoren

Opvallend is dat de aanvallers net als op zondag uit gezinnen bestonden. Vijf terroristen op twee motoren bliezen zichzelf op bij de ingang van het politiebureau en kwamen om het leven. Een achtjarig meisje dat deel uitmaakte van de groep raakte gewond. Enkele uren eerder was in een woonhuis in Sidoarjo een bom onbedoeld afgegaan, waarbij drie slachtoffers vielen.

Verantwoordelijkheid

Het is nog niet duidelijk of IS ook verantwoordelijk is voor de aanslagen van maandagmorgen. De islamitische terreurorganisatie maakte zondag bekend achter de aanslagen op drie kerken te zitten. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven, onder wie zes daders. 45 mensen raakten gewond.
Hoewel de politie nog geen mededelingen heeft gedaan over de aanslagen van vanmorgen, meldden ooggetuigen dat op een van de motoren een man, een vrouw en een kind zaten.

Daders zijn gezinnen

Volgens de politie is de bom die maandagmorgen in Sidoarjo afging van hetzelfde type als die gebruikt zijn voor de aanslagen van zondag. Die aanslagen werden gepleegd door een gezin, bestaande uit een vader, een moeder, twee zonen en twee dochters. Het gezin maakte deel uit van de Jamaah Ansharut Daulah (JAD), een groepering die banden heeft met IS.

Aanslag deels verijdeld

De vader blies zich op bij een pinksterkerk en op hetzelfde moment deed de moeder dat met twee jonge dochters bij een protestantse kerk. Daarbij waren de explosieven op het lichaam van een de meisjes aangebracht.
Kort daarvoor probeerden de twee zoons een aanslag te plegen op de kerk van Maria Onbevlekte Ontvangenis waar de vroegmis zou beginnen. Ze werden echter tegengehouden door een vrijwillige beveiliger, waarop ze zichzelf ter plekke opbliezen. Daarbij kwamen zij en de man, Bayu, om het leven.

‘Extreem wreed’

President Joko Widodo heeft zondag de getroffen kerken en de slachtoffers bezocht. “Deze terreurdaad is extreem wreed en totaal onmenselijk”, aldus het Indonesische staatshoofd. Hij heeft het leger en de veiligheidsdiensten opdracht gegeven samen te werken met de politie om de terroristen en “hun ondergrondse groepen” op te sporen. De bevolking riep hij op “terrorisme en radicalisme die tegen onze morele waarden en pluralisme ingaan” de kop in te drukken.

Oproep tot gebed

Aartsbisschop Augustus Agus van Pontianak veroordeelde de terreurdaden en drong bij de overheid aan op bescherming van het Indonesische volk. “Mijn medechristenen en -katholieken roep ik op boodschappers van vrede en liefde te zijn. Laten wij bidden voor alle delen van de natie, want samen kunnen we gerechtigheid en vrede waarborgen in overeenstemming met de geest van de pancasilla en zo het pluralisme respecteren.”

Door moslims veroordeeld

Ook de grootste moslimorganisatie, de Nahdlatul Ulama (NU), veroordeelde de aanslagen en eist van de overheid “beslist optreden”. “Iedere daad van vijandigheid die religie manipuleert vindt geen steun in de islam”, aldus een verklaring.
Paus Franciscus bad zondag na het Regina Caeli voor de slachtoffers van de aanslagen en voor het Indonesische volk. (AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.