<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Organisatiecomité gaat in gesprek met misbruikslachtoffers

KN Redactie 21 februari 2019
image
Pater Hans Zollner (L) en aartsbisschop Charles Scicluna van Malta (R), twee van de vier leden van het organisatiecomité. Foto: CNS

Het organisatiecomité van de misbruikmeeting heeft aan de vooravond van de speciale top een gesprek gehad met twaalf misbruikslachtoffers. 

Bij de ontmoeting op woensdag in het Vaticaan waren mannen en vrouwen aanwezig uit verschillende landen. Volgens de woordvoerder van de Heilige Stoel gaat het om vertegenwoordigers van misbruikslachtoffers die ook lid zijn van verschillende belangenorganisaties. 

Tijd voor actie

Tijdens een persconferentie die plaatsvond na de ontmoeting, kwamen enkele deelnemers aan het woord. Evelyn Korkmaz, een misbruikslachtoffer uit Canada, zei volgens CNA blij te zijn dat er naar hen wordt geluisterd. “Maar we willen geen ontmoetingen meer, we willen vastbesloten actie”, aldus de vrouw. De Kerk moet volgens Korkmaz “nu actie ondernemen”. 

Inmiddels is de top vanochtend van start gegaan. Paus Franciscus zei tijdens een openingstoespraak dat de ontmoeting bedoeld is om “naar de kleinen te luisteren die om gerechtigheid vragen”. Franciscus zei ook dat antwoorden moeten worden gegeven, die niet uit “eenvoudige en vanzelfsprekende veroordelingen” bestaan, maar uit “concrete en effectieve maatregelen die opgesteld moeten worden”. 

De speciale top is bedoeld om over het wereldwijde fenomeen van seksueel misbruik te spreken. Daarvoor zijn onder meer de voorzitters van alle bisschoppenconferenties uitgenodigd. Ook de hoofden van de Oosters-katholieke Kerken zijn ontboden.

Follow-up

Ook is bekend geworden dat op de dag na de misbuikmeeting een bijeenkomst zal plaatsvinden van vertegenwoordigers van de Vaticaanse top. Volgens woordvoerder Alessandro Gisotti gaat het om een ontmoeting waarbij medewerkers van verschillende dicasteries aanwezig zullen zijn. Ook enkele experts over bescherming van minderjarigen zullen deelnemen aan de follow-up.