fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Orgel in Renkum klinkt weer

KN Redactie 16 juni 2016
image
Orgelfront in de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Renkum (foto: Ton Nagel)

Na decennialang zwijgen zal zondag het orgel weer klinken tijdens een feestelijke eucharistieviering in de bedevaartskerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Renkum.

Op initiatief van de dirigent van het gemengd koor, Hans Gelderman, is het grote orgel gerestaureerd door Jan Bambacht en Ton Nagel van Consultare Orgelbouw en Adviesburo. Het zal zondag worden bespeeld door Marcus Bergink.

Gemengd koor

Tijdens de zondagsviering van 19 juni die om 10 uur begint, gedenkt het gemengd koor St. Caecilia dat het vijftig jaar bestaat. In 1966 ontstond het gemengd koor uit het al bestaande herenkoor en het pas opgerichte dameskoor.

Bezielende leiding

Het gemengd koor zingt nog steeds tijdens rouw en trouwmissen in de kerk in Renkum. Dit onder de bezielende leiding van Hans Gelderman en begeleid op orgel en piano door Hetty Gelderman. Af en toe wordt ook alleen met de dames of alleen de heren gezongen tijdens de vieringen.

Verschueren-orgel

Dit kan vanaf nu weer op de koorzolder gebeuren met begeleiding van het grote Verschueren-orgel, dat gebouwd is in 1950 onder opusnummer 220 door L. Verschueren te Heythuisen. Het orgel telt 776 pijpen, 12 registers, verdeeld over twee manualen en pedaal. (KN)