<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oud-bondspresident Gauck hekelt gebrek aan kritiek op islam

KN Redactie 2 februari 2018
image
Joachim Gauck (Foto: Piotr Drabik ccby flickr.com)

Het is “beschamend” hoe de ogen worden gesloten voor vrouwenonderdrukking en antisemitisme in de islam en kritiek daarop als ‘haat’ en ‘discriminatie’ worden uitgelegd.

Antisemitisme

Letterlijk zegt hij daarin het “beschamend” te vinden “wanneer sommigen de ogen sluiten voor de onderdrukking van vrouwen bij ons en in vele islamitische landen, voor gedwongen huwelijken, kinderhuwelijken, zwemverboden voor schoolmeisjes. Wanneer antisemitisme onder mensen uit Arabische staten genegeerd worden of onder verwijzing naar de Israëlische politiek als begrijpelijk wordt uitgelegd. Of wanneer kritiek op de islam onmiddellijk onder verdenking gesteld wordt van racisme of het wekken van haat tegen moslims”, aldus Gauck.

Mensenrechten

Hij vraagt zich af of “in deze en andere gevallen het rekening houden met de andere cultuur als belangrijker beschouwd wordt dan de waarborging van grond- en mensenrechten”.
Gauck erkent dat ook in Duitsland “haat en discriminatie jegens moslims” bestaat en dat die krachtdadig bestreden moet worden.

Bondgenoten van islamisten

Toch bevestigen de “sussers”, die “afkeurenswaardig gedrag van individuele migranten onder het tapijt vegen om racisme geen kans te geven” racisten juist in hun verdenking dat de meningsvrijheid ingeperkt is. Daarmee maken zij zich tot “bondgenoten van islamisten, die iedere, ook terechte kritiek op moslims af te wijzen door die als racisme te bestempelen.”

Blijvend vreemden

Gauck vindt dat er teveel “ingestroomden” nog “afgezonder leven met hun waarden en beeldvorming” die tegengesteld zijn aan “de wetten, regels en denkwijze van de meerderheid van de bevolking”. “Te veel leven er hier sinds vele jaren of zelfs decennia zonder de geschiedenis van het land te kennen.”

Kennis over elkaar

Hij vindt dat daar verandering in moet komen en wel door “meer dialoog, meer strijd, meer bereidheid om onze eigen angsten in de ander te herkennen, maar ook om nieuwe kansen te ontmoeten”, maar vooral ook door meer kennis over elkaar. (KN/Kath.net)