fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oud-katholieke aartsbisschop Utrecht zaterdag alsnog gewijd

Peter Doorakkers 15 september 2021
image
Mgr. Bernd Wallet Foto: Oud-Katholieke Kerk in Nederland

Na ruim anderhalf jaar wachten vanwege de coronapandemie, wordt mgr. Bernd Wallet zaterdag dan toch bisschop gewijd. Zondag wordt hij officieel geïnstalleerd als nieuwe oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht.

Dat meldt de Oud-Katholieke Kerk in Nederland. Wallet werd op 15 februari 2020 verkozen, maar vanwege de pandemie werd zijn wijding twee keer uitgesteld. Hij is de opvolger van mgr. Joris Vercammen, die op 11 januari 2020 terugtrad.

‘Wat langere inwerkperiode’

Wallet kon overigens wel meteen aan het werk in Utrecht: met zijn verkiezing kreeg hij ook bestuurlijke zeggenschap over het aartsbisdom.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het was “een wat langere inwerkperiode dan ik vooraf had verwacht”, reageert Wallet in een persbericht. “Maar ik ben blij dat nu dan toch de lang verwachte voltooiing komt van mijn verkiezing.”

Wijding in Deventer

De bisschopswijding vindt plaats in de Grote of Lebuinuskerk in Deventer. De oud-katholieke Gertrudiskathedraal in Utrecht kan door coronamaatregelen maar weinig kerkgangers herbergen.

De vesperviering waarin Wallet wordt geïnstalleerd, vindt overigens wel in de kathedraal plaats.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Twee bisdommen

Bernd Wallet wordt gewijd door de oud-katholieke bisschop van Haarlem, mgr. Dirk Jan Schoon. Schoon verricht de wijding samen met de aanwezige buitenlandse bisschoppen uit de Unie van Utrecht, het netwerk van oud-katholieke Kerken in Europa.

De oud-katholieke Kerk in Nederland ontstond in 1723, toen het kapittel van Utrecht buiten de paus om een nieuwe bisschop koos en liet wijden. In Nederland telt de ‘OKKN’ momenteel vijf- tot zesduizend leden en twee bisdommen.