fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht treedt af

KN Redactie 1 oktober 2019
image
Aartsbisschop Joris Vercammen in de oud-katholieke Gertrudiskathedraal in Utrecht. Foto: KN - Jan Peeters

De oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen, treedt op 11 januari 2020 af. Dat maakte het bisschoppelijk bureau van de oud-katholieke Kerk van Nederland vrijdag bekend.

In een brief die zondag in de oud-katholieke parochies in het aartsbisdom werd voorgelezen, schrijft Vercammen: “Ik heb niet het gevoel dat ik al helemaal ‘uitgegeven’ ben aan de kerk en aan onze kerk in het bijzonder, maar wel dat wat bestuur en leiding betreft het nu beter is dat anderen het van mij overnemen.”

‘Ruimte om basis voor toekomst te leggen’

Volgens Vercammen schept zijn terugtreden “ruimte om een solide basis voor de toekomst te leggen. Dat is toch mijn aanvoelen en hoop”.

Verder gaat hij op de reden voor zijn terugtreden in de brief niet in. Bij zijn aftreden zal Vercammen 67 jaar oud zijn, drie jaar jonger dan de emeritaatsleeftijd voor oud-katholieke bisschoppen.

Verkiezing opvolger

Joris Vercammen werd in maart 2000 verkozen tot aartsbisschop van Utrecht. In juli van dat jaar werd hij gewijd en geïnstalleerd.

Zijn opvolger zal, zoals dat in de oud-katholieke Kerk gebruikelijk is, worden gekozen tijdens een bijeenkomst van geestelijken en leken uit het bisdom.

Misbruikcrisis

Tijdens Vercammens periode als aartsbisschop kreeg de oud-katholieke Kerk van Nederland (OKKN) te maken met haar eigen misbruikcrisis. Na beschuldigingen van misbruik tegen twee priesters, werd een onderzoekscommissie ingesteld.

Conclusies onderzoekscommissie

Deze commissie Stevens meldde vorig jaar dat zeven oud-katholieke geestelijken seksueel misbruik pleegden.

Belangrijkste conclusie van haar rapport was dat slachtoffers het gevoel hebben dat daders een hand boven het hoofd werd gehouden en dat er minder aandacht was voor het beschermen van mogelijke (nieuwe) slachtoffers.

Rooms-katholiek priester gewijd, oud-katholiek geworden

Joris Vercammen werd geboren in het Vlaamse Lier. Hij werd in 1979 rooms-katholiek priester gewijd voor het bisdom Antwerpen. In 1988 stapte hij echter over naar de oud-katholieke Kerk van Nederland (OKKN).

Voordat hij bisschop werd, was hij parochiepriester en docent en rector van de oud-katholieke priesteropleiding. Ook is Vercammen actief op oecumenisch vlak. Zo is hij lid van het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken.

Onstaan oud-katholieke Kerk

De OKKN ontstond in 1723, toen het kapittel van Utrecht buiten de paus om een nieuwe bisschop koos en liet wijden.

In Nederland telt de Kerk momenteel vijf- tot zesduizend leden. Naast de aartsbisschop van Utrecht kent de OKKN ook een bisschop van Haarlem.