<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oud-katholieke kerk kiest nieuwe aartsbisschop van Utrecht

Sanne Gerrits 17 februari 2020
image
Bernd Wallet, de nieuwe oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht Foto: Oud-Katholieke Kerk Nederland

De oud-katholieke Kerk van Nederland (OKKN) heeft een nieuwe aartsbisschop van Utrecht.

Bernd Wallet, pastoor van Utrecht en vader van vier kinderen, werd op zaterdag 15 februari door het oud-katholieke kiescollege gekozen tot het nieuwe hoofd.

‘Solide basis’

In oktober 2019 werd duidelijk dat vorige aartsbisschop Joris Vercammen af wilde treden om “ruimte voor een solide basis voor de toekomst te leggen.”

In Trouw van 20 december 2019 deed Vercammen na aftreden de opmerkelijke uitspraak: “En ik weet zeker: over tweehonderd jaar zijn alle Nederlandse christenen terug onder een aartsbisschop van Utrecht. (…) Dat er nu twee aartsbisschoppen zijn, is natuurlijk een anomalie.”

Na één stemronde verkozen

Zo ver is het echter nog niet. Na Vercammens officiële afscheid op 11 januari was de genoemde ruimte geschapen voor een nieuw hoofd van deze in 1723 in Utrecht ontstane kerk. De aartsbisschop van Utrecht werd zoals gebruikelijk gekozen door een kiescollege bestaande uit geestelijken en leken uit het bisdom.

Bernd Wallet werd in één stemronde met een ruime meerderheid verkozen en mag zich nu namens de OKKN de 84e opvolger van Sint Willibrord noemen. Hij noemt zichzelf iemand die “houdt van de kerk, waarvan het hartsgeheim de eucharistie is, een ruimte waarin we als Gods kinderen kunnen spelen, en rust en inspiratie vinden door de rijkdom van Gods genade.”

De installatie en wijding van de nieuwe aartsbisschop vindt waarschijnlijk plaats op 21 juni.

Felicitaties

De andere aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Eijk, heeft inmiddels een felicitatiebrief gestuurd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.