<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oud-opperrabbijn: Europa gaat ten onder aan geboorte-armoede

KN Redactie 8 juni 2016
image
Sir Jonathan Sacks (foto: Wikipedia)

De voormalige Britse opperrabbijn Jonathan Sacks (68) ziet het einde van de westerse beschaving, vanwege de kinderloosheid in de samenlevingen daarvan.

De daardoor aangezwengelde massa-immigratie uit vreemde culturen is geen oplossing, omdat de Europeanen systematisch hebben nagelaten de nieuw aangekomenen te integreren in hun waardensysteem, zei hij in The Times. Hij deed dit bij het aanvaarden van de gerenommeerde Templetonprijs in Londen. In dit opzicht lijkt de neergang van Europa op die van het Romeinse Rijk.

Van heden genieten

Noch de markt, noch de staat kunnen de “instorting” van de Europese geboortecijfers effectief tegenhouden, aldus Sacks, die van 1991 tot 2013 opperrabbijn en daarmee hoogste morele instantie van het Britse Jodendom was. In plaats daarvan heerst er een systeem van nalatigheid en moreel verval. Het ontbreekt breed aan de wil om offers voor de toekomst te brengen. Mensen zijn er voor alles op bedacht om van het heden te genieten en wijzen de verantwoordelijkheid voor kinderen af.

Verlies identiteit

Tegelijk groeit de sociale ongelijkheid en brokkelt het geloof in iets hogers af. Door deze ontwikkeling verliest Europa steeds meer zijn identiteit. “En als een cultuur zijn identiteit verliest, blijft er niets meer over waarin je zou kunnen integreren”, aldus Sacks. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.