<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oudste kardinaal ter wereld (100) overleden

KN Redactie 27 mei 2016
image
Foto: Wikipedia.org, CC Ricardo Ciccone

Kardinaal Loris Capovilla, voormalig privésecretaris van paus Johannes XXIII, overleed gisteren op 100-jarige leeftijd.

Capovilla was het oudste lid van het College van Kardinalen. De Italiaanse kardinaal werd in 1915 geboren en in 1940 tot priester gewijd voor het aartsbisdom Venetië.

Paus Johannes XXIII

In 1953 vroeg de patriarch van Venetië, kardinaal Angelo Roncalli, pr. Capovilla om zijn privésecretaris te worden, ondanks dat een van Roncalli’s adviseurs had opgemerkt dat de 37-jarige priester er te ziekelijk uitzag om die rol goed te kunnen vervullen.

Nadat kardinaal Roncalli was verkozen tot paus Johannes XXIII ging Capovilla als zijn privésecretaris met hem mee naar Rome. Na de dood van de in 2014 heilig verklaarde paus, werd hij in 1967 benoemd tot bisschop van Chieti-Vasto en was hij van 1971 tot aan zijn emeritaat in 1988 rector van het Mariaheiligdom in het Italiaanse Loreto.

Kardinaal

Twee jaar geleden, in februari 2014, werd Capovilla kardinaal gecreëerd. Omdat zijn gezondheid toen al achteruitging, kon hij niet aanwezig zijn bij het consistorie. Later dat jaar ontving hij de rode bonnet van kardinaal Sodano, deken van het College van Kardinalen.

Na het overlijden van kardinaal Capovilla is de Colombiaan Jose de Jesus Pimiento Rodriguez (97) de oudste kardinaal ter wereld. Het College van Kardinalen bestaat nu uit 213 leden. 114 van hen zijn onder de 80 en dus stemgerechtigd in een conclaaf. (KN/NCR)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.